Rewelacyjne ciasto „fale Dunaju” zachwyci twoich gości. Zobacz najlepszy przepis na pyszne ciasto z kremem i polewą czekoladową

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto „fale Dunaju” najlepiej smakuje schłodzone. Warto zrobić je nawet dzień wcześniej.
Ciasto „fale Dunaju” najlepiej smakuje schłodzone. Warto zrobić je nawet dzień wcześniej. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na smaczny i efektowny wypiek? Zrób ciasto „fale Dunaju”. To pyszny smakołyk z jabłkami, waniliowym kremem i czekoladową polewą. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne, ale warto przeznaczyć na nie więcej czasu. Wypróbuj przepis na ciasto „fale Dunaju” i przekonaj się, jakie jest dobre.

Spis treści

„Fale Dunaju” to pyszne ciasto z jabłkami, delikatnym, pachnącym wanilią kremem budyniowym i czekoladową polewą. Jego nazwa nawiązuje do wzoru fali, jaki tworzy się na cieście waniliowym i kakaowym dzięki ułożeniu na nich ćwiartek jabłek. Taki wypiek nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole. Polecam go na każdą imprezę, święta czy spotkanie z bliskimi.

Do przygotowania tego ciasta warto użyć jabłek kwaśnych, takich jak szara reneta czy antonówki. Sprawdzą się także twarde jabłka deserowe.

Przepis na ciasto z jabłkami „fale Dunaju”

Czas przygotowania: około 1,5 godziny (w tym pieczenie)
Porcja na blachę 23x33 cm

Do przygotowania ciasta można użyć twardych jabłek deserowych. Dobrze sprawdzą się także antonówki czy szare renety.
Do przygotowania ciasta można użyć twardych jabłek deserowych. Dobrze sprawdzą się także antonówki czy szare renety. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 6 jajek,

  • 2 szklanki mąki,

  • 1 szklanka cukru,

  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2 łyżki kakao,

  • 2 łyżki wody,

  • łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego (16 g),

  • ok. 5 jabłek,

    Krem:

  • 500 ml mleka,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,

  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,

    Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady,

  • 1 łyżka masła.

Jak zrobić ciasto „fale Dunaju”?

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 170 stopni i opcję góra-dół.
  2. Umyj i obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki, a jeśli są duże, przekrój jeszcze każdą ćwiartkę na pół.
  3. Margarynę lub miękkie masło zmiksuj ze szklanką cukru i wanilią na jasną i puszystą masę.
  4. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
  5. Następnie stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Połowę ciasta przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Drugą połowę wymieszaj z kakao i wodą.
  8. Na wierzch jasnego ciasta wyłóż ciasto kakaowe.
  9. Poukładaj na cieście jabłka, lekko je dociskając, by powstały fale.
  10. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.
  11. Gotowe ciasto wystudź.
  12. Przygotowanie kremu zacznij od odmierzenia pół litra mleka. Odlej z niego około 1/2 szklanki, a resztę wymieszaj z cukrem i wanilią i ustaw na małym ogniu.
  13. Do odlanej porcji mleka dodaj oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka, przez cały czas mieszając.
  14. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przełóż do miseczki.
  15. Krem należy schłodzić. Pamiętaj, by raz na jakiś czas go przemieszać; możesz także przykryć jego wierzch folią spożywczą – chodzi o to, by nie powstała na nim stężała warstwa.
  16. Utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę i stopniowo dodaj przestudzony krem.
  17. Rozsmaruj krem na cieście, a wierzch udekoruj polewą czekoladową – czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.

Przepisy na ciasta z jabłkami

Jesień to czas, gdy chętnie sięgamy po ciasta i desery z jabłkami. Popularne są szarlotki, jabłeczniki, tarty czy muffinki. Przygotowując nasze wypieki, wybierajmy jabłka kwaśne i deserowe, które dodadzą smaku i odpowiednio zmiękną w czasie pieczenia. Idealnie sprawdzi się w kuchni m.in. antonówka czy szara reneta.

Po obraniu jabłek warto skropić je cytryną. Dzięki temu owoce szybko nie zbrązowieją. Można doprawić je także cynamonem, który świetnie komponuje się z ich smakiem.

Zobacz przepisy na wypieki z jabłkami ze Strony Kuchni:

Ciasto „fale Dunaju” najlepiej smakuje schłodzone. Warto zrobić je nawet dzień wcześniej.

Rewelacyjne ciasto „fale Dunaju” zachwyci twoich gości. Zoba...

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie