W skrócie:
Pyszne faworki, znane także jako chrusty, przygotowuje się zwykle w czasie karnawału. Są to kruche ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem.
Ciasto jest twarde i jego zagniatanie wymaga nieco siły – warto wyrabiać je długo lub nawet „stłuc” wałkiem, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche. Do ich smażenia można wybrać olej lub dobrej jakości smalec. Proponuję dodać także odrobinę alkoholu do ciasta, dzięki temu faworki będą mniej nasiąkać tłuszczem w czasie smażenia. Można także tradycyjne faworki upiec w piekarniku, aby były mniej kaloryczne.
Przepis na faworki – tradycyjny przysmak na karnawał
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 8 żółtek,
- szczypta soli,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki spirytusu,
- do smażenia ok. 0,5 l oleju lub 3 kostki smalcu,
- cukier puder do posypania.