Pyszny schab z masłem ziołowym na domowy obiad. Wypróbuj przepis na soczyste mięso wypełnione natką pietruszki. Domownicy poproszą o więcej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Delikatne roladki schabowe z masłem ziołowym to propozycja na rodzinny obiad.
Delikatne roladki schabowe z masłem ziołowym to propozycja na rodzinny obiad. Getty Images/EzumeImages/zdjęcie ilustracyjne
Schab z masłem ziołowym to pyszne danie, którym można urozmaicić niedzielny obiad. Mięso wieprzowe będzie bardziej soczyste i aromatyczne, dzięki użyciu pachnących ziół. Przepis na masło ziołowe do schabu doprawiam startym świeżym chrzanem. Dzięki temu nadzienie nabierze ostrości i mięso będzie zaskakiwać największych fanów wieprzowiny. Zobacz przepis na domowy obiad.

W skrócie

Połączenie delikatnego schabu wieprzowego z pachnącym masłem ziołowym. Przygotowanie tych roladek jest nie tylko proste i tanie, ale także zachęca do sięgania po różnorodne zioła, które nadają im charakteru. Świetnie sprawdza się dodatek ziół prowansalskich lub suszonej bazylii. Zachęcam do odkrycia tego prostego, ale wyjątkowego przepisu na roladki schabowe z masłem ziołowym na obiad dla rodziny.

Roladki schabowe z masłem ziołowym – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek do dekoracji.

Jak zrobić schab z masłem ziołowym?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszałam miękkie masło z chrzanem, posiekanym tymiankiem, rozmarynem i natką pietruszki. Następnie doprawiłam posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na masło ziołowe.
  3. Można także masło ziołowe uformować w folii spożywczej na kształt wałka i włożyć do lodówki, aby masa stężała.
  4. Następnie rozbiłam tłuczkiem do mięsa każdy plaster schabu, aby uzyskać cienkie plastry. Na każdym kawałku schabu rozsmarowałam masło ziołowe. Można też ułożyć schłodzone wiórki z masła.
  5. Zwijałam plastry schabu z masłem ziołowym i formowałam ścisłe roladki. Aby zachowały swój kształt podczas smażenia, przytrzymałam je drewnianymi wykałaczkami.
  6. Schab z masłem ziołowym smażyłam na rozgrzanej patelni z olejem na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony, aż będą zarumienione.

Sposób podania schabu z masłem ziołowym

Gotowy schab z masłem ziołowym, można udekorować posiekanym szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki. Danie ze schabu można podawać jak tradycyjne kotlety, z pieczonymi ziemniaki, purée ziemniaczanym lub sałatką z kapusty pekińskiej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni