Efektowana pascha wielkanocna: ten przepis zawsze się udaje. Tradycyjny deser na Wielkanoc

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pascha wielkanocna gotowa. Smacznego!
Pascha wielkanocna gotowa. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Zbliża się Wielkanoc. To okazja do spotkań z bliskimi, ale też do przygotowania tradycyjnych, świątecznych potraw. Jedną z nich jest pascha wielkanocna. To pyszny deser z domowego twarożku, z bakaliami i owocami. Rodzina będzie zachwycona. Mamy dla Ciebie niezawodny przepis na ten przysmak. Zobacz, jak krok po kroku zrobić paschę wielkanocną.

W skrócie

Pascha wielkanocna - tradycyjny deser na święta

Przed nami Święta Wielkanocne.. W Wielką Niedzielę chrześcijanie tradycyjnie zasiądą przy stołach przy wspólnym, świątecznym śniadaniu.

Wśród potraw wielkanocnych zapewne pojawią się m. in.:

Mamy dla Ciebie przepis na pyszną paschę wielkanocną. Ten świąteczny deser możesz podać ze świeżymi owocami, bakaliami, sosem owocowym lub czekoladowym.

Do zrobienia paschy potrzebna jest gaza niejałowa, do kupienia w każdej aptece. Można użyć także lnianej ściereczki, tylko ważne, by nie miała zapachu płynów do prania.

Zobacz wskazówki w galerii, jak krok po kroku przygotować paschę wielkanocną:

Przepis na paschę wielkanocną

(czas przygotowania ok. 2 godziny)

Pascha wielkanocna będzie pysznie smakować z owocami, bakaliami lub z sosem czekoladowym
Pascha wielkanocna będzie pysznie smakować z owocami, bakaliami lub z sosem czekoladowym Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 l mleka świeżego tłustego
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • opcjonalnie orzechy i rodzynki
  • zapach śmietanowy lub pomarańczowy
  • owoce do dekoracji np. truskawki, brzoskwinie

Jak zrobić paschę krok po kroku?

  1. W dużym garnku zagotuj świeże mleko.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie kwaśną śmietanę z jajkami i wlej masę do mleka.
  3. Całość zamieszaj i zmniejsz ogień, by masa gotowała się delikatnie.
  4. Po ok. 15 min. twarożek zacznie się oddzielać, a mleko zmieni kolor z białego na lekko zielonkawy, przeźroczysty.
  5. Postaw durszlak na garnku i wyłóż go gazą lub lnianą ściereczką i za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj twarożek.
  6. Gazę zawiń i obciąż np. talerzykiem, by odsączyć nadmiar płynu.
  7. Gdy ser przestygnie, utrzyj masło z cukrem, dodaj ser, wanilię i zapach do ciasta lub skórkę z cytryny. Możesz dodać także ulubione bakalie.
  8. Gotową masę serową przełóż do miski wyłożonej folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  9. Przed podaniem paschę wyjmij z miski, zdejmij folię i udekoruj całość np. truskawkami i brzoskwiniami.

Życzymy smacznego!

Pascha wielkanocna gotowa. Smacznego!

Efektowana pascha wielkanocna: ten przepis zawsze się udaje....

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie