Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem. Pomysł na szybki i sycący obiad. Do ciasta na naleśniki dodaję składnik, dzięki któremu są pulchne

Karolina Głogowska
Naleśniki z pieczarkami to pomysł na szybki obiad
Naleśniki z pieczarkami to pomysł na szybki obiad Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Pulchne naleśniki na kefirze z pysznym farszem z pieczarek to pomysł na ekspresowy obiad. To danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. Za to smakuje doskonale i jest bardzo sycące. Idealny obiad, gdy nie mamy czasu na wymyślanie i długie stanie w kuchni.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na szybki i niekłopotliwy, ale smaczny i pożywny obiad? Wypróbuj mój sposób na naleśniki z pieczarkami. Do ciasta zamiast mleka dodaję kefir oraz wodę gazowaną. Dzięki temu naleśniki są pulchniejsze. Przyrządzam także prosty farsz z pieczarek, a na koniec dodaję starty ser mozzarella. Dokładni taki, jakim posypuje się pizzę. Naleśników nie trzeba zapiekać, bo ser roztopi się pod wpływem gorącego farszu. Całość jest bardzo smakowita i banalnie łatwa do zrobienia. Polecam ten przepis na ekspresowy i pomysłowy obiad.

Naleśniki z pieczarkami - przepis na naleśniki na kefirze

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 10 naleśników

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka mąki,

  • szklanka kefiru,

  • szklanka wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • olej do smażenia,

  • 150 g pieczarek,

  • 50 tartego sera mozzarella,

  • szalotka.

Jak zrobić naleśniki z pieczarkami?

  1. W misce połączyłam kefir, mąkę, jajka i wodę. Zmiksowałam na ciasto o gęstości śmietany. Dodałam szczyptę soli.

  2. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Chochlą wlewałam ciasto i rozprowadzałam po patelni. Po minucie sprawdziłam szpatułką, czy ciasto jest już rumiane od spodu i przewróciłam na drugą stronę.

  3. W ten sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.

  4. Przygotowałam farsz z pieczarek. Pieczarki umyłam i pokroiłam.

  5. Posiekałam cebulę i podsmażyłam ją na oleju. Dodałam pieczarki i smażyłam, aż się zrumieniły. Doprawiłam solą i pieprzem.

  6. Na każdy naleśnik nakładałam farsz z pieczarek, a na to sypałam startą mozzarellę. Naleśniki składałam w trójkąty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni