Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem. Pomysł na szybki i sycący obiad. Do ciasta na naleśniki dodaję składnik, dzięki któremu są pulchne

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Naleśniki z pieczarkami to pomysł na szybki obiad
Naleśniki z pieczarkami to pomysł na szybki obiad Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Pulchne naleśniki na kefirze z pysznym farszem z pieczarek to pomysł na ekspresowy obiad. To danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. Za to smakuje doskonale i jest bardzo sycące. Idealny obiad, gdy nie mamy czasu na wymyślanie i długie stanie w kuchni.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na szybki i niekłopotliwy, ale smaczny i pożywny obiad? Wypróbuj mój sposób na naleśniki z pieczarkami. Do ciasta zamiast mleka dodaję kefir oraz wodę gazowaną. Dzięki temu naleśniki są pulchniejsze. Przyrządzam także prosty farsz z pieczarek, a na koniec dodaję starty ser mozzarella. Dokładni taki, jakim posypuje się pizzę. Naleśników nie trzeba zapiekać, bo ser roztopi się pod wpływem gorącego farszu. Całość jest bardzo smakowita i banalnie łatwa do zrobienia. Polecam ten przepis na ekspresowy i pomysłowy obiad.

Naleśniki z pieczarkami - przepis na naleśniki na kefirze

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 10 naleśników

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka mąki,

  • szklanka kefiru,

  • szklanka wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • olej do smażenia,

  • 150 g pieczarek,

  • 50 tartego sera mozzarella,

  • szalotka.

Jak zrobić naleśniki z pieczarkami?

  1. W misce połączyłam kefir, mąkę, jajka i wodę. Zmiksowałam na ciasto o gęstości śmietany. Dodałam szczyptę soli.

  2. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Chochlą wlewałam ciasto i rozprowadzałam po patelni. Po minucie sprawdziłam szpatułką, czy ciasto jest już rumiane od spodu i przewróciłam na drugą stronę.

  3. W ten sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.

  4. Przygotowałam farsz z pieczarek. Pieczarki umyłam i pokroiłam.

  5. Posiekałam cebulę i podsmażyłam ją na oleju. Dodałam pieczarki i smażyłam, aż się zrumieniły. Doprawiłam solą i pieprzem.

  6. Na każdy naleśnik nakładałam farsz z pieczarek, a na to sypałam startą mozzarellę. Naleśniki składałam w trójkąty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni