W skrócie:
Szukasz pomysłu na szybki i niekłopotliwy, ale smaczny i pożywny obiad? Wypróbuj mój sposób na naleśniki z pieczarkami. Do ciasta zamiast mleka dodaję kefir oraz wodę gazowaną. Dzięki temu naleśniki są pulchniejsze. Przyrządzam także prosty farsz z pieczarek, a na koniec dodaję starty ser mozzarella. Dokładni taki, jakim posypuje się pizzę. Naleśników nie trzeba zapiekać, bo ser roztopi się pod wpływem gorącego farszu. Całość jest bardzo smakowita i banalnie łatwa do zrobienia. Polecam ten przepis na ekspresowy i pomysłowy obiad.
Naleśniki z pieczarkami - przepis na naleśniki na kefirze
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 10 naleśników
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
szklanka mąki,
szklanka kefiru,
szklanka wody gazowanej,
2 jajka,
szczypta soli i pieprzu,
olej do smażenia,
150 g pieczarek,
50 tartego sera mozzarella,
szalotka.
Jak zrobić naleśniki z pieczarkami?
W misce połączyłam kefir, mąkę, jajka i wodę. Zmiksowałam na ciasto o gęstości śmietany. Dodałam szczyptę soli.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Chochlą wlewałam ciasto i rozprowadzałam po patelni. Po minucie sprawdziłam szpatułką, czy ciasto jest już rumiane od spodu i przewróciłam na drugą stronę.
W ten sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.
Przygotowałam farsz z pieczarek. Pieczarki umyłam i pokroiłam.
Posiekałam cebulę i podsmażyłam ją na oleju. Dodałam pieczarki i smażyłam, aż się zrumieniły. Doprawiłam solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik nakładałam farsz z pieczarek, a na to sypałam startą mozzarellę. Naleśniki składałam w trójkąty.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
