Pierś z kurczaka z pieczarkami. Smakowita, pożywna i prosta do przygotowania. Zrób, jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety z kurczaka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kurczak z pieczarkami to pomysł na pyszny i pożywny obiad
Kurczak z pieczarkami to pomysł na pyszny i pożywny obiad 123rf/alicjane/zdjęcie ilustracyjne
Pierś z kurczaka z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Jest prosta do przyrządzenia i bardzo smaczna. Chrupiące kotlety z wyśmienitym farszem z pieczarek z pewnością zasmakują całej rodzinie.

W skrócie:

Znudziły ci się tradycyjne kotlety z piersi kurczaka? Tym razem podaj na obiad coś innego. Polecam prostą do zrobienia pierś z kurczaka z pieczarkami. Wystarczy przygotować łatwy i pyszny farsz z pieczarek, zrobić kieszonki w każdym filecie i włożyć nadzienie. Faszerowane piersi kurczaka to pyszna alternatywa dla klasycznego fileta. Całość zajmie ci niewiele czasu, a rodzina z pewnością podziękuje za ten pyszny i bardzo pożywny obiad. Do kurczaka z pieczarkami idealnie pasuje puree ziemniaczane oraz młode ziemniaki. Podaj także jedną z prostych surówek, np. z młodej kapusty i ogórka.

Pierś z kurczaka z pieczarkami – przepis na obiad z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka,

  • 250 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki masła,

  • szczypta soli,

  • szczypta pieprzu,

  • natka pietruszki,

  • 1 jajko,

  • 4 łyżki bułki tartej,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić pierś z kurczaka z pieczarkami?

  1. Pieczarki umyłam, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzane masło. Posoliłam, doprawiłam pieprzem. Dusiłam, aż zmiękły. Pod koniec dodałam poszatkowaną pietruszkę.

  2. W każdym filecie zrobiłam otwór ostrym nożem. Do powstałej kieszonki włożyłam pieczarkowy farsz. Zapięłam wykałaczką.

  3. W głębokim talerzu roztrzepałam jajko z solą i pieprzem.

  4. Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.

  5. Każdy kotlet z pieczarkami zanurzałam w jajku, a następnie obtaczałam w bułce.

  6. Na patelni rozgrzałam olej. Smażyłam kotlety na złoto z obu stron.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni