W skrócie:
Śniadanie na ciepło to rarytas, na który najczęściej mogę sobie pozwolić tylko w weekendy, kiedy mam więcej czasu. Taki ciepły posiłek z rana to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Mam kilka swoich ulubionych przepisów, takich jak np. szakszuka czy grzanki. Dziś proponuję z kolei pyszne tosty z serem i szynką. To nie są takie zwykłe tosty, bo dodaję do nich kilka składników, które zamieniają zwykłe śniadanie w przekąskę godną restauracji. Lubię podsmażyć tosty na rozgrzanym maśle na patelni. Możesz także przygotować je w opiekaczu. Sprawdź mój sposób na tosty z serem, szynką, korniszonami i cebulką.
Tosty z serem i szynką – przepis na ciepłe śniadanie
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
8 kromek chleba tostowego,
kilka plastrów sera, np. cheddar,
kilka plastrów szynki,
4 korniszony,
pół szalotki,
4 łyżeczki musztardy
2 łyżki masła.
Jak zrobić tosty z serem i szynką?
Korniszony i cebulkę drobno posiekaj.
Rozłóż kromki chleba tostowego na blacie.
Każdą kromkę posmaruj musztardą. Na to połóż pokrojone korniszony i cebulkę.
Połóż na tostach szynkę i ser. Przykryj drugą kromką.
Na patelni rozgrzej masło. Smaż każdego tosta z dwóch stron, aż się zrumieni, a ser roztopi w środku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
