Pyszna i sycąca zupa „dziadówka”. Niezwykle smaczna i prosta do zrobienia kaszubska zupa ziemniaczana. Wypróbuj tradycyjny przepis babci

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
 „Dziadówka” to kaszubska zupa na ziemniakach
„Dziadówka” to kaszubska zupa na ziemniakach 123rf/zorianchik/zdjęcie ilustracyjne
Kremowa i niezwykle smaczna zupa „dziadówka” to danie regionalne z Kaszub. Jest bardzo prosta do zrobienia, ale przepyszna. Warto poznać ten specjał i przygotować ją na pożywny obiad. Cała rodzina z pewnością będzie się nią zajadać.

W skrócie:

Najsmaczniejsze dania to często te najprostsze. Tak właśnie jest w przypadku kaszubskiej zupy ziemniaczanej o zabawnej nazwie „dziadówka”. Chłopska kuchnia w całej Polsce zawsze składała się z podstawowych, dostępnych składników. Zupy często gotowano właśnie na ziemniakach, zagęszczano je mąką oraz różnymi rodzajami nabiału, np. mlekiem lub maślanką. Mięso – najczęściej boczek lub kiełbasę – tak naprawdę dodawano od święta. Tego typu dania możemy znaleźć w wielu regionach. Na Podkarpaciu znana jest tradycyjna zupa „dziad z babą”, którą przyrządza się bardzo podobnie do dziadówki, ale zabiela mlekiem i dodaje kluseczki. Nawet nazwa jest podobna i nie jest to przypadek. „Dziad” w zupie to po prostu ziemniaki, a kluski nazywane są „babą”. Nic dziwnego, że kaszubska zupa ziemniaczana to właśnie „dziadówka”. Dziś podaję ci tradycyjny przepis mojej babci na to pyszne, sycące i bardzo proste do zrobienia danie. Spróbuj raz, a będziesz się zajadać.

Dziadówka – kaszubska zupa ziemniaczana

Czas przygotowania: 35 minut

Porcja: 6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,

  • litr wody,

  • 0,5 l maślanki

  • 200 g surowego boczku,

  • cebula,

  • marchewka,

  • 2 łyżki mąki żytniej,

  • ziele angielskie,

  • liście laurowe,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia,

  • natka pietruszki.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną "dziadówkę"?

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, umieściłam w garnku i zalałam wodą.

  2. Dodałam pokrojoną marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie.

  3. Całość gotowałam, aż warzywa zmiękły.

  4. W tym czasie pokroiłam cebulę i boczek, podsmażyłam na oleju.

  5. Maślankę wymieszałam z odrobiną wywaru z warzyw oraz mąką, po czym dolałam do zupy.

  6. Zupę przelałam do miseczek, dodałam podsmażony boczek z cebulką i posiekaną natkę pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni