W skrócie:
Ciasto napoleonka – najlepszy przepis
To popularne ciasto francuskie z kremem, nazywane również kremówką, można kupić w wielu cukierniach. My polecamy zrobić ją w domu. Proponujemy sprawdzony przepis na ten smakołyk — napoleonkę z ciasta francuskiego. Jej przygotowanie nie sprawi ci żadnych trudności. Waniliowy, aksamitny krem budyniowy świetnie kontrastuje z lekkim i chrupiącym ciastem. Dużym ułatwieniem i sprytnym trikiem jest upieczenie już podzielonego na porcję wierzchu ciasta. Dzięki temu nie musimy się martwić, że przy krojeniu ciasto francuskie się połamie, a krem wypłynie. To proste i niesamowicie smaczne. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak szybko przygotować pyszną napoleonkę.
Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego
Czas przygotowania: ok. 30 minut + schłodzenie kremu.
Porcja na: 15 kawałków.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (dobrze zimne),
- 2 łyżki cukru pudru,
Krem:
- 5 żółtek,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
- 2 szklanki mleka,
- 200 g miękkiego masła.
Jak zrobić napoleonkę z ciasta francuskiego?
Sposób przygotowania:
- W wysokim naczyniu zmiksowałam szklankę mleka, żółtka, cukier, wanilię i mąkę pszenną.
- Drugą szklankę mleka wlałam do garnka i ustawiłam na średni ogień.
- Gdy mleko się zagotowało, wlałam dobrze wymieszaną masę z żółtkami. Cały czas mieszałam.
- Gotowałam masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
- Od razu przelałam masę do innego naczynia i wierzch przykryłam folią spożywczą, tak by go całkowicie dotykała — dzięki temu na budyniowej masie nie utworzy się twarda warstwa. Wystudź.
- Podczas gdy masa stygła, upiekłam ciasto. Najpierw rozgrzałam piekarnik na 190 stopni.
- Przełożyłam zimne ciasto francuskie na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłułam w kilku miejscach widelcem.
- Piekłam tak przygotowany spód ciasta ok. 10 minut. Zdjęłam z blaszki i wystudziłam.
- Drugie zimne ciasto francuskie rozłożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pocięłam je na w miarę możliwości równe prostokąty, nakłułam widelcem i piekłam 10 minut. Wystudziłam.
- Miękkie masło ubiłam mikserem.
- Dodałam do masła stopniowo masę budyniową. Miksowałam do połączenia składników.
- Gotowy krem wyłożyłam na spód z ciasta francuskiego i przykryłam prostokątami z ciasta.
- Całość posypałam cukrem pudrem.
- Schłodziłam ciasto w lodówce przed podaniem.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Niezawodna i prosta do zrobienia napoleonka. Waniliowy krem ...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Kremówka papieska to hit w moim domu. Poznaj przepis na tradycyjny wypiek
- Goście zachwycają się tym ciastem. Łączy, to co najlepsze w serniku i szarlotce
- Chrupiąca kremówka prosto z Chorwacji. Bartek Kieżun zdradza przepis godny poetów
- Ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia