Ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Przepis na Światowy Dzień Pieczenia 2022 uda się każdemu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne ciastka z ciasta francuskiego ze śmietankowym budyniem, borówkami, ozdobione cytrynowym lukrem. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia.
Pyszne ciastka z ciasta francuskiego ze śmietankowym budyniem, borówkami, ozdobione cytrynowym lukrem. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji mamy dla ciebie przepis na szybki wypiek, który uda się każdemu, a na dodatek smakuje rewelacyjnie — ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ok. 20 minut. Sprawdź, jakie to pyszne i proste. Wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Ciasta i drożdżówki na Światowy Dzień Pieczenia 2022

17 maja to Światowy Dzień Pieczenia. Święto to ma zachęcać do przygotowywania domowych wypieków, co też z rozkoszą czynimy, bo warto celebrować dobre rzeczy i rozwijać swoje umiejętności. A przy okazji sprawić takim ciastem dużo radości znajomym czy rodzinie. Można samodzielnie przygotować np.:

My z tej okazji proponujemy wam przepis na ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Smakują bosko!

Ciasto francuskie - do czego użyć?

Ciasto francuskie to pyszne maślane ciasto, które po upieczeniu rozdziela się na cieniutkie, chrupiące listki. Jego przygotowanie od podstaw zajmuje sporo czasu i wymaga nieco wysiłku. Co najmniej cztery razy powtarza się czynności: wałkowania ciasta przełożonego masłem, składania i chłodzenia.

Obecnie w większości sklepów można kupić gotowe ciasto francuskie, które możemy przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. To sposób na szybki i pyszny wypiek.

Z ciasta francuskiego możemy przygotować np.:

Mamy dla ciebie przepis na ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Są pyszne, ekspresowe i łatwe do zrobienia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich razem z naszymi dziećmi.

Gotowe ciasto francuskie wystarczy posmarować budyniem, posypać borówkami i zapiec. Proponujemy na koniec ozdobić je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Innym pomysłem jest po prostu oprószyć wystudzone ciastka cukrem pudrem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami

(porcja: 8 ciastek, czas przygotowania: ok. 20 minut)

Ciastka francuskie — przysmak dla całej rodziny. Życzymy smacznego!
Ciastka francuskie — przysmak dla całej rodziny. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 1 jajko

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

  • 400 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • szklanka borówek

    lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami?

  1. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
  2. Ugotuj budyń w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru.
  3. Każde z ciast francuskich podziel na 4 prostokąty.
  4. Po jednej części każdego prostokąta połóż dwie łyżeczki budyniu i kilka borówek.
  5. Drugi bok prostokąta natnij w podłużne pasy (tak jak na zdjęciu w galerii).
  6. Roztrzep jajko widelcem i posmaruj nim boki prostokąta, a następnie zlep ciasto, dociskając brzegi widelcem. Możesz to zrobić także palcami, widelec jest tylko po to, by na cieście pojawiły się ozdobne brzegi.
  7. Połóż ciastka na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz ok. 10 min. w 200 stopniach.
  8. Gotowe ciastka posmaruj lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru z sokiem z cytryny.
Pyszne ciastka z ciasta francuskiego ze śmietankowym budyniem, borówkami, ozdobione cytrynowym lukrem. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia.

Ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówk...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.