W skrócie
Ciasta i drożdżówki na Światowy Dzień Pieczenia 2022
17 maja to Światowy Dzień Pieczenia. Święto to ma zachęcać do przygotowywania domowych wypieków, co też z rozkoszą czynimy, bo warto celebrować dobre rzeczy i rozwijać swoje umiejętności. A przy okazji sprawić takim ciastem dużo radości znajomym czy rodzinie. Można samodzielnie przygotować np.:
My z tej okazji proponujemy wam przepis na ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Smakują bosko!
Ciasto francuskie - do czego użyć?
Ciasto francuskie to pyszne maślane ciasto, które po upieczeniu rozdziela się na cieniutkie, chrupiące listki. Jego przygotowanie od podstaw zajmuje sporo czasu i wymaga nieco wysiłku. Co najmniej cztery razy powtarza się czynności: wałkowania ciasta przełożonego masłem, składania i chłodzenia.
Obecnie w większości sklepów można kupić gotowe ciasto francuskie, które możemy przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. To sposób na szybki i pyszny wypiek.
Z ciasta francuskiego możemy przygotować np.:
- croissanty lub rogaliki z czekoladą np. z tego przepisu: pyszne i szybkie rogaliki z czekoladą
- przystawki z szynką i serem
- tarty i tartaletki ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem
- napoleonki
- rożki z jabłkami
Mamy dla ciebie przepis na ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Są pyszne, ekspresowe i łatwe do zrobienia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich razem z naszymi dziećmi.
Gotowe ciasto francuskie wystarczy posmarować budyniem, posypać borówkami i zapiec. Proponujemy na koniec ozdobić je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Innym pomysłem jest po prostu oprószyć wystudzone ciastka cukrem pudrem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami:
Nie ubrudź się podczas gotowania!
Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami
(porcja: 8 ciastek, czas przygotowania: ok. 20 minut)

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
400 ml mleka
2 łyżki cukru
szklanka borówek
lukier:
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami?
- Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
- Ugotuj budyń w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru.
- Każde z ciast francuskich podziel na 4 prostokąty.
- Po jednej części każdego prostokąta połóż dwie łyżeczki budyniu i kilka borówek.
- Drugi bok prostokąta natnij w podłużne pasy (tak jak na zdjęciu w galerii).
- Roztrzep jajko widelcem i posmaruj nim boki prostokąta, a następnie zlep ciasto, dociskając brzegi widelcem. Możesz to zrobić także palcami, widelec jest tylko po to, by na cieście pojawiły się ozdobne brzegi.
- Połóż ciastka na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz ok. 10 min. w 200 stopniach.
- Gotowe ciastka posmaruj lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru z sokiem z cytryny.
Ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i borówk...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?