Delikatny sernik na piernikowym spodzie na święta. Wypróbowany przepis na ciasto na Boże Narodzenie. Wystarczy mieć kruche herbatniki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sernik na piernikowym spodzie można także ozdobić pierniczkami w kształcie ludzików.
Sernik na piernikowym spodzie można także ozdobić pierniczkami w kształcie ludzików. Getty Images/VeselovaElena/zdjęcie ilustracyjne
Domowy sernik na piernikowym spodzie to idealne ciasto na Wigilię i Boże Narodzenie. Wypiek połączy smakoszy kremowych serników i korzennych pierniczków. Ciasto można zrobić z własnoręcznie przygotowanymi piernikami lub rozkruszonymi herbatnikami połączonymi z przyprawą do piernika. W każdej wersji smakuje obłędnie. Poznaj przepis na apetyczny sernik na piernikowym spodzie.

W skrócie

Domowy sernik na piernikowym spodzie to jedno z moich ulubionych świątecznych ciast. Zaraz za nim plasuje się piernik. Przysmak łączy w sobie dwa świąteczne ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie świętowanie w rodzinnym gronie. Przepis na sernik z piernikowym spodem można także zrobić na sylwestra i w ten sposób wykorzystać pierniczki, które zostaną po wieczerzy wigilijnej. Kremowy i puszysty sernik świetnie kontrastuje z aromatycznymi korzennymi ciasteczkami.

Sernik na piernikowym spodzie – idealny przepis na Boże Narodzenie

Liczba porcji: dla 8-12 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny + 5 godzin schładzania w lodówce.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Spód:

  • 400 g pierniczków lub herbatników,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (jeśli korzystasz z pierników),
  • 150 g masła,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego twarogu z wiaderka,
  • 250 g mascarpone,
  • 5 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 5 g świeżo startej skórki z pomarańczy,
  • 10 g soku z pomarańczy,
  • 20 g mąki ziemniaczanej.

Do dekoracji:

  • 50 g żurawiny w cukrze,
  • 1 tabliczka rozpuszczonej białej czekolady,
  • 3 gałązki rozmarynu.

Jak zrobić sernik na piernikowym spodzie?

Sposób przygotowania:

  1. Pierniczki lub herbatniki z przyprawą do piernika rozdrobniłam w blenderze z ostrzem w kształcie litery S, dodałam sól i roztopione i wystudzone masło. Ponownie zmiksowałam.
  2. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem pozostałym na opakowaniu po maśle. Można też użyć resztek pozostałych w garnku.
  3. Do tortownicy przełożyłam ciasteczkową masę i obłożyłam nim spód i boki tortownicy. W wyrównaniu powierzchni i stworzeniu równych boków pomoże okrągła szklanka.
  4. Spód piernikowy włożyłam do lodówki na 30 minut, aby stężał.
  5. W tym czasie twaróg o temperaturze pokojowej zmiksowałam z jajkami i serkiem mascarpone na jednolitą masę.
  6. Następnie dodałam do niej cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Na koniec wmieszałam przesianą mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki należy połączyć do momentu wymieszania się składników.
  7. Piekarnik nastawiłam do nagrzania do temperatury 180° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  8. Tortownicę z piernikowym spodem wyjęłam z lodówki i przelałam na nią masę serową.
  9. Wierzch sernika na piernikowym spodzie wyrównałam metalową szpatułką używaną do dekoracji tortów.
  10. Sernik na piernikowym spodzie wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 10 minut w 180° Celsjusza. Potem zmniejszyłam temperaturę do 115° Celsjusza i piekłam przez godzinę.
  11. Po tym czasie sprawdziłam, czy sernik jest upieczony poprzez wbicie wykałaczki. Wyłączyłam piekarnik, gdy patyk jest suchy.
  12. Piekarnik delikatnie uchyliłam i zostawiłam sernik na piernikowym spodzie do całkowitego wystudzenia na 30 minut.
  13. Gdy sernik osiąga temperaturę pokojową, wstawiam go na 5 godzin do lodówki.
  14. Przed podaniem sernik można oblać polewą z białej czekolady, udekorować żurawiną i świeżym rozmarynem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!