Puszyste rogaliki z marmoladą jak z najlepszej piekarni. Podaję je zawsze z kubkiem kakao. Tak zrobione są delikatne jak chmurka

Anna Daniluk
Domowe rogaliki z marmoladą to rozpływający się w ustach słodkie pieczywo. Podaj je do gorącej kawy.
Domowe rogaliki z marmoladą to rozpływający się w ustach słodkie pieczywo. Podaj je do gorącej kawy. freepik.com/Racool studio/zdjęcie lustracyjne
Domowe rogaliki z marmoladą to klasyczny przepis na rodzinny podwieczorek, słodkie drugie śniadanie lub jako przysmak do kawy. Dzięki użyciu pasty z wody i mąki ciasto jest dłużej świeże, później czerstwieje i jest delikatne jak chmurka. Zachęcam cię do użycia jakościowej marmolady zrobionej z owoców o wysokiej zawartości pektyn. Ten wypiek smakuje jak babcine wypieki.

W skrócie:

Mięciutki rogaliki z marmoladą to prawdziwy rarytas. Podobnym wypiekiem mogłeś zajadać się w dzieciństwie, gdy w sklepiku szkolnym kupowałeś sobie drugie śniadanie na przerwie. Proponowane przeze mnie rogaliki z marmoladą są jeszcze smaczniejsze. Przygotowuję je na japońskiej paście tanghzong, która jest rodzajem zasmażki. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko mąki i wody, która podczas podgrzewania stworzy konsystencję budyniu. Zamiast marmolady możesz także skorzystać z gęstych powideł śliwkowych lub zrobić masę orzechową. Z tego ciasta możesz także zrobić domową wersję popularnych rogali świętego Marcina.

Rogaliki z marmoladą – prosty przepis na domowy wypiek

Liczba porcji: 12 sztuk (dla 4-6 osób).

Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym wyrastanie).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • Tanghzong: 120 g wody + 30 g mąki pszennej,

  • 400 g mąki pszennej,

  • 60 g cukru,

  • 1 jajko,

  • 180 ml ciepłego mleka,

  • 7 g suchych drożdży,

  • 60 g roztopionego masła,

  • szczypta soli,

  • 100 g marmolady.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,

  • 1 łyżki mleka.

Jak zrobić rogaliki z marmoladą?

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku wymieszaj trzepaczką mąkę z wodą i podgrzej na niskiej mocy palnika do momentu uzyskania konsystencji budyniu.

  2. Gotową pastę odstaw do całkowitego wystudzenia.

  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i suszone drożdże. Dodaj ostudzony tanghzong, resztę mleka, jajko i roztopione masło.

  4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i jednolite.

  5. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i pozostaw na 1–1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Najlepiej wstawić je do wyłączonego piekarnika.

  6. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na oprószony mąką blat i delikatnie uderz, aby pozbyć się bąbelków powietrza.

  7. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości pół centymetra i podziel je na 12 trójkątów.

  8. Na szerszym końcu każdego trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady. Zwiń ciasto od szerokiego końca w kierunku wierzchołka, formując rogaliki.

  9. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

  10. Piekarnik nagrzej do 180°C z funkcją grzania góra-dół.

  11. Jajko roztrzep w szklance z mlekiem na jednorodną masę.

  12. Posmaruj rogaliki z marmoladą mieszaninę, aby uzyskały złocistą skórkę.

  13. Domowe rogaliki z marmoladą piecz przez około 20 minut, aż rogaliki będą wyrośnięte i rumiane.

  14. Po wyjęciu z piekarnika wystudź na kratce i wedle uznania oprósz cukrem pudrem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ten smaczny wypiek możesz także upiec ze swoimi dziećmi. Szczególnie mogą okazać się pomocne podczas zwijania rogalików i smarowania ich jajkiem z mlekiem przed pieczeniem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni