W skrócie:
Mięciutki rogaliki z marmoladą to prawdziwy rarytas. Podobnym wypiekiem mogłeś zajadać się w dzieciństwie, gdy w sklepiku szkolnym kupowałeś sobie drugie śniadanie na przerwie. Proponowane przeze mnie rogaliki z marmoladą są jeszcze smaczniejsze. Przygotowuję je na japońskiej paście tanghzong, która jest rodzajem zasmażki. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko mąki i wody, która podczas podgrzewania stworzy konsystencję budyniu. Zamiast marmolady możesz także skorzystać z gęstych powideł śliwkowych lub zrobić masę orzechową. Z tego ciasta możesz także zrobić domową wersję popularnych rogali świętego Marcina.
Rogaliki z marmoladą – prosty przepis na domowy wypiek
Liczba porcji: 12 sztuk (dla 4-6 osób).
Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym wyrastanie).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Tanghzong: 120 g wody + 30 g mąki pszennej,
400 g mąki pszennej,
60 g cukru,
1 jajko,
180 ml ciepłego mleka,
7 g suchych drożdży,
60 g roztopionego masła,
szczypta soli,
100 g marmolady.
Do posmarowania:
1 jajko,
1 łyżki mleka.
Jak zrobić rogaliki z marmoladą?
Sposób przygotowania:
W małym garnku wymieszaj trzepaczką mąkę z wodą i podgrzej na niskiej mocy palnika do momentu uzyskania konsystencji budyniu.
Gotową pastę odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i suszone drożdże. Dodaj ostudzony tanghzong, resztę mleka, jajko i roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i jednolite.
Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i pozostaw na 1–1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Najlepiej wstawić je do wyłączonego piekarnika.
Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na oprószony mąką blat i delikatnie uderz, aby pozbyć się bąbelków powietrza.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości pół centymetra i podziel je na 12 trójkątów.
Na szerszym końcu każdego trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady. Zwiń ciasto od szerokiego końca w kierunku wierzchołka, formując rogaliki.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
Jajko roztrzep w szklance z mlekiem na jednorodną masę.
Posmaruj rogaliki z marmoladą mieszaninę, aby uzyskały złocistą skórkę.
Domowe rogaliki z marmoladą piecz przez około 20 minut, aż rogaliki będą wyrośnięte i rumiane.
Po wyjęciu z piekarnika wystudź na kratce i wedle uznania oprósz cukrem pudrem.
Kulinaria

Ten smaczny wypiek możesz także upiec ze swoimi dziećmi. Szczególnie mogą okazać się pomocne podczas zwijania rogalików i smarowania ich jajkiem z mlekiem przed pieczeniem. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!