W skrócie
Rogal świętomarciński to obowiązkowy przysmak do zjedzenia w czasie wizyty w stolicy Wielkopolski. Wypiek przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, które wymaga dużej ilości czasu i pracy podczas składania warstw. Zobacz przepis na domowe rogale świętego Marcina. Wykonanie deseru ma średni poziom trudności.
Rogale jak świętomarcińskie – przepis na 11 listopada
liczba porcji: 16-20 sztuk,
czas przygotowania: 12-15 godzin (w tym 8 godzin w lodówce).
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 30 g cukru,
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
- 150 g miękkiego masła do przełożenia ciasta,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 50 ml ciepłej wody,
- 2 żółtka,
- 3 g soli.
Nadzienie z białego maku:
- 250 g białego maku,
- 100 g migdałów bez skórki,
- 60 g orzechów włoskich,
- 60 g masy marcepanowej,
- 40 g rodzynków,
- 60 ml brandy lub rumu,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 1/4 szklanki miodu,
- 1/4 szklanki cukru,
- 35 g masła,
- 1 jajko,
- 2 białka jaja.
Na wierzch:
- 1 jajko,
- 20 ml mleka,
- opcjonalnie: posiekane migdały i orzechy włoskie do ozdoby.
Zobacz także: Prawdziwy rogal świętomarciński na 11 listopada tylko z Wielkopolski i pod specjalnym nadzorem. Znamy zasady certyfikacji wypieku.
Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Przygotowanie:
- Ze świeżych drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki należy przygotować zaczyn i odstawić na 10 minut do podwojenia objętości.
- Mąkę należy przesypać przez sitko i za pomocą robota kuchennego połączyć w zwarte ciasto z pozostałymi składnikami (oprócz miękkiego masła).
- Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie należy rozwałkować je na prostokąt o grubości około 1 centymetra.
- Miękkie masło należy rozłożyć na 3/4 powierzchni rozwałkowanego ciasta. Następnie część bez masła umieścić na środku arkusza i zamknąć go od góry częścią z masłem. Ma powstać pakunek.
- Następnie należy przekręcić go o 180 stopni, ponownie rozwałkować i zamknąć jak poprzednio.
- Miękkie masło może wyciekać po bokach. Należy je zgarniać i ponownie wałkować.
- Tak przygotowane ciasto należy wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Następnie należy ponownie je rozwałkować i tworzyć pakunek.
- Cały proces należy powtórzyć łącznie trzykrotnie. Na koniec należy wstawić ciasto na rogale marcińskie do lodówki na przynajmniej 8 godzin lub całą noc.
- Następnie należy przygotować nadzienie z białego maku. Mak trzeba opłukać i ugotować do miękkości. Następnie należy zmielić go w maszynce do mięsa. Aby skrócić proces przygotowania maku, zachęcamy do użycia maku już zmielonego, który wymaga krótszego gotowania.
- Rodzynki należy namoczyć w brandy lub rumie.
- Na patelni należy przesmażyć na 50 g masła orzechy z migdałami. Następnie należy dodać do nich miód i cukier.
- Gdy orzechy zaczną przyjemnie pachnieć i nabierać złotego koloru, trzeba dodać do patelni ugotowany biały mak.
- Kolejnym krokiem jest dodanie skórki otartej z pomarańczy i masy marcepanowej.
- Gdy masa makowa wystygnie, należy dodać jajko oraz ubite na sztywno białka jajek, pozostałe z przygotowania ciasta.
- Gotową masę należy zostawić w lodówce na drugi dzień.
- Kolejnego dnia należy wykrawać nożem ciasto w kształt trójkątów i napełnić je nadzieniem z maku. Aby ułatwić sobie faszerowanie, należy naciąć nożem krótszy bok trójkąta pośrodku i zwijać je, tworząc zgrabne rogaliki.
- Gotowe rogale jak świętomarcińskie należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Puszyste rogaliki należy posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Po wierzchu można posypać pokruszonymi orzechami.
- Rogale marcińskie należy piec przez 15 minut w 180°C w piekarniku z funkcją grzania góra-dół.
Jak zrobić ciasto półfrancuskie z masłem?
Aby ułatwić sobie wykonanie ciasta półfrancuskiego, polecamy pokroić na cienkie plastry masło i rozłożyć je pomiędzy pergaminem lub papierem do pieczenia. Gotowe trzeba włożyć do zamrażarki. Tak przygotowane cienkie plastry masła nie będą się rozpływać w trakcie wałkowania.
Czytaj także: Ciasta patriotyczne na 11 listopada. Wypróbuj 5 wypieków nie tylko w kolorze biało-czerwonym
Co zrobić z nadzieniem z białego maku?
Jeśli zostanie wam nadzienie z białego maku, będzie ono doskonałym dodatkiem do zapiekanych naleśników albo gofrów. Takie nadzienie można też podać jako składnik klusek z makiem na Wigilię. Biały mak można też wykorzystać do zrobienia makowca drożdżowego.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- To ciasto migdałowe smakuje wyśmienicie. Dosłownie rozpływa się w ustach
- Ten seromakowiec rozpływa się w ustach! Wyjątkowy przepis na ciasto z makiem i serem
- Pyszna makowa panienka na deser. Zobacz przepis na lekkie ciasto z brzoskwiniami
- Babka makowa, która podbije serca wszystkich łasuchów! Znika w okamgnieniu
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?