Puszyste placuszki bananowe. Niezawodny przepis na pyszny deser dla całej rodziny. Przygotujesz je na proszku do pieczenia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wyśmienite placuszki bananowe Zobacz, jak przygotować taki pyszny deser. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite placuszki bananowe Zobacz, jak przygotować taki pyszny deser. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na podwieczorek lub słodkie śniadanie? Mam dla ciebie przepis na pyszne placuszki bananowe na proszku do pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania, mają mało cukru i wyśmienicie smakują. Wystarczy wymieszać całość widelcem lub rózgą kuchenną. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na placuszki bananowe.

W skrócie

Placuszki bananowe to pyszny przysmak, który dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Można jeść je same, z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy polane miodem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki mają mało cukru i można usmażyć je na lekko natłuszczonej patelni. Banany, najlepiej mocno dojrzałe, wystarczy rozgnieść widelcem lub drobno pokroić. Ciasto warto doprawić odrobiną cynamonu.

Zobacz w galerii, jak zrobić placuszki bananowe.

Przepis na placuszki bananowe

Czas przygotowania: 5 minut + smażenie placuszków.
Porcja na ok. 16 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 banany,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić placuszki bananowe?

  1. Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko, cukier i szczyptę cynamonu i rozmieszaj widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i porcjami dosypuj do ciasta, cały czas mieszając.
  3. Banany umyj i obierz. Rozgnieć je widelcem i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej – jeśli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą, to możesz pominąć olej lub jedynie odrobinę ją natłuścić.
  5. Kładź łyżką porcje ciasta na patelnię i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wyśmienite placuszki bananowe Zobacz, jak przygotować taki pyszny deser. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Puszyste placuszki bananowe. Niezawodny przepis na pyszny de...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.