W skrócie:
Pyszne przekąski z jajek sprawdzą się między innymi na śniadanie wielkanocne. Mam dla ciebie szybki do przygotowania przepis na pyszne jajka faszerowane szynką. Dodaję do nich chrupiącą rzodkiewkę, wyrazisty szczypiorek oraz majonez i niewielką ilość ostrej musztardy. Taka przekąska z pewnością posmakuje każdemu i będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Zobacz w galerii, jak przygotować jajka faszerowane szynką.
Jajka faszerowane szynką - przepis
czas przygotowania: ok. 10 minut
duża porcja
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 6 plasterków szynki np. wędzonej,
- 5 rzodkiewek,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- szczypta soli i pieprzu.
Zobacz także: Przepis na jajka w wiosennym sosie. Pyszna i szybka przekąska na Wielkanoc
Jak zrobić jajka faszerowane szynką?
- Szynkę pokrój w małą kostkę.
- Szczypiorek i rzodkiewkę umyj i drobno posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki w misce.
- Ugotowane na twardo i wystudzone jajka przekrój na pół, małą łyżeczką wyjmij żółtka.
- Żółtka pokrój i wymieszaj z szynką, rzodkiewką i szczypiorkiem.
- Dopraw całość majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki jajek.
- Całość możesz udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką.