Przepis na kompot z czereśni. Zamknij smak i zapach lata w słoiku! Pyszny i zdrowy napój

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Kompot z czereśni robi się jedynie z kilku składników, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Kompot z czereśni robi się jedynie z kilku składników, a jego przygotowanie jest bardzo proste. yulka3ice/ Getty Images
Kompot z czereśni to napój szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy. Ten smak kojarzony jest z dzieciństwem, ale uwielbiają go również dorośli i seniorzy. Kompot może być po prostu orzeźwiającym napojem, dodatkiem do obiadu lub też deserem. Jak go przygotować? Nic prostszego! Sprawdź nasz przepis.

Spis treści

Ciepłe, letnie dni oznaczają sezon na pyszne owoce, którymi możemy cieszyć się w różnorodnych formach. Jednym z najsmaczniejszych, tradycyjnych sposobów na ich wykorzystanie jest przygotowanie kompotu. Napój z czereśni to sprawdzony, pyszny wybór. Podczas gorących dni z dodatkiem lodu i mięty skutecznie orzeźwi, a gdy przyjdzie chłód i znudzą się herbaty, wystarczy go zagrzać i podawać w kubku. Owoce z kompotu można śmiało zjeść prosto ze słoiczka lub też wykorzystać na przykład jako dodatek do ciasta.

Przepis na kompot z czereśni

Liczba porcji: 7 słoików (po 900 mililitrów)
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2,5 kilograma czereśni,
  • 370 gramów cukru,
  • 3,5 litra wody.

Jak zrobić kompot z czereśni?

  1. Wodę zagotuj w garnku i pozostaw do ostygnięcia. Powinna być ciepła.
  2. Przyszykuj 7 900-mililitrowych słoików. Dobrze je umyj i wyparz, podobnie zrób z zakrętkami.
  3. Wsyp czereśnie do dużej miski i nalej wody. Umyj, a następnie jeszcze raz opłucz pod bieżącą wodą.
  4. Wsyp czereśnie do słoików. Powinny być one wypełnione do około 3/4 wysokości.
  5. Wsyp po trzy łyżki cukru do każdego ze słoików. Ilość tę możesz nieco zmniejszyć bądź zwiększyć według upodobań.
  6. Wlej do słoików ciepłą wodę. Powinna ona zakrywać owoce, ale znajdować się około jednego – dwóch centymetrów od rantu.
  7. Zapasteryzuj słoiki.

Jak zapasteryzować kompot z czereśni?

Istnieje kilka sposobów pasteryzacji przetworów, a najpopularniejsze z nich to gotowanie i pasteryzacja w piekarniku. Wybierając pierwszy sposób, przyszykuj wysoki i szeroki, duży garnek. Na jego dnie ułóż pieluchę tetrową bądź bawełnianą ściereczkę albo gazetę. W środku umieść słoiki, jednak uważaj, by się nie dotykały. Nalej wody do około 3/4 ich wysokości i gotuj przez 20 minut. Po zakończeniu wyjmij słoiki i ułóż je na ściereczce do góry dnem. Ich wieczko powinno być wklęsłe.

Możesz też zapasteryzować kompot na sucho, czyli w piekarniku. Nagrzej go do około 130 stopni Celsjusza i włóż słoiki do środka. Zwróć uwagę na to, aby nie dotykały siebie nawzajem, ani ścianek piekarnika. Pozostaw słoiki w środku na około 30 minut. Po wyjęciu ułóż je do góry dnem.

Czereśnie to zdrowy wybór

Czereśnie są niezwykle zdrowe i warto po nie sięgać, gdy trwa ich sezon.

Jak pisze Agata Siemiaszko ze Strony Zdrowia:

Czereśnie to niskokaloryczne owoce, które w porcji 100 g zawierają 68 kcal. Są źródłem witaminy C (7 mg), która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Czereśnie w 80 proc. składają się z wody, dzięki czemu korzystnie wpływają na nawodnienie organizmu.

Czytaj też: Trwa sezon na czereśnie! Wspierają pracę serca i tarczycy oraz ułatwiają odchudzanie. Dlaczego warto częściej sięgać po czereśnie?

Pomimo tego, że czereśnie zawierają cukier, mają niski indeks glikemiczny. Zawierają także potas, witaminę A, szereg witamin z grupy B, witaminę E i K, kwas foliowy i wiele innych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni