Jak zrobić sos żurawinowy do mięsa? Przygotuj prosty dodatek do indyka, a rodzina ci podziękuje. Idealny przepis na odświętny obiad

Anna Daniluk
Domowy sos żurawinowy można przygotować ze świeżych lub suszonych owoców. Ekspresowy sos z żurawiny można też zrobić z własnoręcznie zrobionej konfitury.
Domowy sos żurawinowy można przygotować ze świeżych lub suszonych owoców. Ekspresowy sos z żurawiny można też zrobić z własnoręcznie zrobionej konfitury. 123rf.com/dolphytv
Sos żurawinowy to klasyczny dodatek podawany do pieczonego indyka w Stanach Zjednoczonych Ameryki na Święto Dziękczynienia. W Polsce z powodzeniem można używać go do pieczonej gęsi lub kaczki. Ponadto sprawdzi się na Boże Narodzenie do domowego pasztetu. Zobacz przepis na słodki sos żurawinowy do obiadu.

W skrócie

Domowy sos z żurawiny można przygotować ze świeżych lub suszonych owoców. W starych przepisach z XIX wieku do sosu żurawinowego dodawano łyżkę musztardy, aby zaostrzyć jego smak. Współcześnie nie jest to koniecznie, ale można eksperymentować z dodatkiem korzennych przypraw. Zobacz przepis na domowy sos ze świeżej żurawiny.

Sos żurawinowy – przepis na dodatek do pieczonego mięsa

Liczba porcji: 300 ml.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g świeżych owoców żurawiny,
  • 150 g cukru kryształu,
  • 200 ml soku pomarańczowego lub wody.

Opcjonalnie:

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Jak zrobić sos żurawinowy?

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka o grubym dnie należy wlać sok pomarańczowy i dodać do niego cukier. Składniki należy podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Następnie dodaj świeżą żurawinę i gotuj przez około 10 minut, aż zaczną strzelać. Opcjonalnie dopraw cynamonem i gałką muszkatołową.
  3. Gdy żurawina się rozpadnie, należy odstawić ją do wystudzenia. Sos żurawinowy gęstnieje podczas schładzania.
  4. Sos żurawinowy jest gotowy do podania.

Przyprawy do sosu

W Stanach Zjednoczonych do sosu żurawinowego dodaje się otartą skórkę z pomarańczy. W Polsce żurawinę łączy się np.: z czerwonymi porzeczkami, suszonymi wiśniami lub rodzynkami. Zamiast cukru białego kryształu można też wykorzystać cukier trzcinowy, który będzie dodawał karmelowego posmaku.

Sos żurawinowy z konfitury

Domowa konfitura zazwyczaj przygotowywana jest z dwóch składników: świeżych owoców i cukru. Jesienią i zimą wystarczy zawartość słoiczka około 200 ml umieścić w garnku i rozrzedzić wodą, sokiem pomarańczowym albo sokiem jabłkowym. Taki sos należy podgrzewać, cały czas mieszając, aż uzyska się jednolitą konsystencję.

Do czego używać sos żurawinowy?

Domowy sos z żurawiny można używać nie tylko do pieczonego indyka. Taki dodatek świetnie pasuje do serów dojrzewających i serów pleśniowych. W Polsce sos żurawinowy często serwowany jest do grillowanego oscypka albo sera camembert. Taki sos to także intrygujący dodatek do smażonej wątróbki z cebulą.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni