Spis treści
Kapusta kiszona to samo zdrowie. Z dodatkiem słodkiej gruszki i nieco kwaśnej żurawiny smakuje rewelacyjnie. To prosty i sprawdzony sposób na dodatek do obiadu. Taką surówkę możesz podać do kotleta schabowego czy po prostu jako przekąskę.
Surówka z mojego przepisu jest dość wyrazista w smaku, dlatego proponuję doprawić ją jedynie olejem rzepakowym, solą i pieprzem. Ja kupiłam kapustę kiszoną z marchewką, jeśli jednak masz samą kapustę, to możesz dodać do niej mała marchewkę, startą na tarce.
Przepis na surówkę z kapustą kiszoną, gruszką i żurawiną
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty z marchewką,
- 1 duża gruszka,
- 3 łyżki żurawiny suszonej,
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sprawdź także: Sos żurawinowy do mięsa. Przepis na esencjonalny dodatek do pieczonego indyka. Mięso będzie smakować jeszcze lepiej
Jak zrobić surówkę z kapustą kiszoną, gruszką i żurawiną?
- Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją dodatkowo przepłukać przegotowaną wodą i odcisnąć.
- Posiekaj kapustę nożem i przełóż do salaterki.
- Gruszkę umyj i obierz. Pokrój ją w niedużą kostkę i polej sokiem z cytryny.
- Orzechy sparz wrzątkiem, wysusz i drobno posiekaj.
- Żurawinę również sparz wrzątkiem i odrobinę posiekaj.
- Popłacz wszystkie składniki, polej olejem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wymieszaj surówkę.
Zobacz także inne przepisy na surówki ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?