Prosty i niezawodny przepis na oponki drożdżowe. Jak zrobić najlepsze pączki z dziurką? Wyjaśniamy krok po kroku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Delikatne i puszyste oponki, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Delikatne i puszyste oponki, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Oponki drożdżowe, zwane także pączkami z dziurką to pyszny, smażony i popularny przysmak, często przygotowywany na tłusty czwartek. Mamy dla Ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami jak krok po kroku przygotować najlepsze ciasto drożdżowe i usmażyć pyszne oponki. To łatwiejsze niż myślisz! Sprawdź, nasz niezawodny i łatwy do wykonania przepis na drożdżowe oponki.

Jak zrobić ciasto drożdżowe na oponki?

Ciasto drożdżowe nie jest bardzo trudne do zrobienia, a jeśli będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad, zawsze się uda. Możemy także ułatwić sobie prace i zagnieść ciasto za pomocą miksera planetarnego lub np. w maszynie do chleba z funkcją wyrabiania ciasta.

Sekrety udanego ciasta drożdżowego na oponki:

  • drożdże, jajka i mąka muszą być w temperaturze pokojowej - wyjmij drożdże i jajka z lodówki na minimum pół godziny przed przystąpieniem do pracy
  • mleko powinno być podgrzane
  • masło powinno być rozpuszczone
  • najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka pszenna tortowa
  • drożdże należy wymieszać z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki i odstawić aż "ruszą"
  • ciasto powinno być długo wyrabiane tzn. aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski
  • ciasto powinno podwoić swoją objętość - najlepiej zostawić je w misce w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką lub folią spożywczą

Mamy dla Ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami na przygotowanie drożdżowych oponek ze skórką z pomarańczy i lukrem. Jeśli wolisz mniej słodkie oponki to zrezygnuj z lukru i po usmażeniu oprósz je odrobiną cukru pudru.

Pysznie będą smakować oponki udekorowane roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić oponki drożdżowe:

Przepis na oponki drożdżowe z lukrem

(ilość: duża porcja, ok. 60 oponek, czas przygotowania: 1,5 godziny)

Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową
Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej
  • 75 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy ( 1 opakowanie -16 g)
  • 7 żółtek
  • 80 g masła
  • 450 ml mleka
  • skórka z dwóch małych pomarańczy lub z jednej dużej
  • 1 łyżka spirytusu
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa kandyzowana
  • olej lub smalec do smażenia
    lukier :
  • ok. 400 g cukru pudru
  • ok. 4 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny
  • 1 łyżeczka wrzątku

Akcesoria do pieczenia!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #4

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #5

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #9

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Jak zrobić oponki drożdżowe?

  1. Zacznij od wyjęcia na stół kuchenny wszystkich składników, by miały temperaturę pokojową. W dwóch oddzielnych garnuszkach podgrzej mleko i rozpuść masło.
  2. W małej miseczce przygotuj zaczyn tzn. rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i odrobiną podgrzanego mleka, aż staną się płynne.
  3. Posyp wierzch szczyptą mąki i odstaw na bok, by podrosły. W galerii zobaczysz zdjęcie, jak powinien wyglądać gotowy zaczyn
  4. Gdy czekasz, aż drożdże "ruszą" możesz utrzeć żółtka. Oddziel żółtka od białek i przełóż żółtka do miski, dodaj resztę cukru podanego w przepisie i utrzyj mikserem lub trzepaczką.
  5. Umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Zetrzyj delikatnie tylko wierzch pomarańczy, ponieważ biała część skórki jest gorzka.
  6. Do oddzielnego naczynia odmierz potrzebną część mąki.
  7. Masz już przygotowane wszystkie potrzebne składniki czyli: mąkę, podgrzane mleko, rozpuszczone masło, skórkę z pomarańczy, drożdże i utarte z cukrem żółtka.
  8. Do miski z utartymi żółtkami wlej drożdże, mleko, wsyp mąkę i skórkę z pomarańczy ( masła jeszcze nie). Możesz dodać także łyżkę spirytusu - dzięki temu oponki pochłoną mniej oleju podczas smażenia
  9. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub tak jak na zdjęciu za pomocą miksera planetarnego z hakiem do ciasta. Po minucie, gdy całość się połączy dodaj masło
  10. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ( tzn. bez przeciągu) aż podwoi swoją objętość.
  11. Rozwałkuj część ciasta na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Ciasto powinno mieć grubość 1 cm ( zobacz na zdjęciu w galerii)
  12. Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką, a następnie zrób w nich dziurkę np. kieliszkiem
  13. Gdy przygotujesz wszystkie oponki, przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min.
  14. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do 180 stopni ( np. ok 1 litr oleju roślinnego lub 5 kostek smalcu). Na małej kulce ciasta sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć.
  15. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor.
  16. Gotowe oponki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  17. Usmaż wszystkie oponki.
  18. Przygotuj lukier - cukier puder utrzyj z sokiem z pomarańczy i 1 łyżeczką przegotowanej, gorącej wody. Zrób taką konsystencję lukru jak lubisz. Najlepiej zrobić rzadki i stopniowo dosypywać cukier.
  19. Polukruj wszystkie oponki.
  20. Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową lub zamiast lukru posypać je cukrem pudrem. Gotowe.

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić oponki drożdżowe z lukrem krok po kroku

Kliknij w zdjęcie!

Delikatne i puszyste oponki, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Prosty i niezawodny przepis na oponki drożdżowe. Jak zrobić ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie