Jak zrobić ciasto drożdżowe na oponki?
Ciasto drożdżowe nie jest bardzo trudne do zrobienia, a jeśli będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad, zawsze się uda. Możemy także ułatwić sobie prace i zagnieść ciasto za pomocą miksera planetarnego lub np. w maszynie do chleba z funkcją wyrabiania ciasta.
Sekrety udanego ciasta drożdżowego na oponki:
- drożdże, jajka i mąka muszą być w temperaturze pokojowej - wyjmij drożdże i jajka z lodówki na minimum pół godziny przed przystąpieniem do pracy
- mleko powinno być podgrzane
- masło powinno być rozpuszczone
- najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka pszenna tortowa
- drożdże należy wymieszać z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki i odstawić aż "ruszą"
- ciasto powinno być długo wyrabiane tzn. aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski
- ciasto powinno podwoić swoją objętość - najlepiej zostawić je w misce w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką lub folią spożywczą
Mamy dla Ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami na przygotowanie drożdżowych oponek ze skórką z pomarańczy i lukrem. Jeśli wolisz mniej słodkie oponki to zrezygnuj z lukru i po usmażeniu oprósz je odrobiną cukru pudru.
Pysznie będą smakować oponki udekorowane roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić oponki drożdżowe:
Przepis na oponki drożdżowe z lukrem
(ilość: duża porcja, ok. 60 oponek, czas przygotowania: 1,5 godziny)

Składniki:
- 900 g mąki pszennej
- 75 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy ( 1 opakowanie -16 g)
- 7 żółtek
- 80 g masła
- 450 ml mleka
- skórka z dwóch małych pomarańczy lub z jednej dużej
- 1 łyżka spirytusu
- opcjonalnie skórka pomarańczowa kandyzowana
- olej lub smalec do smażenia
lukier : - ok. 400 g cukru pudru
- ok. 4 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny
- 1 łyżeczka wrzątku
Akcesoria do pieczenia!

Kela
Kela Cookie Szpatułka Kuchenna 26,5Cm Stal Nierdzewna + Silikon ...

Staub
Staub Podkładka Drewniana Pod Garnki Z Rdzeniem Magnetycznym 29 X ...
Jak zrobić oponki drożdżowe?
- Zacznij od wyjęcia na stół kuchenny wszystkich składników, by miały temperaturę pokojową. W dwóch oddzielnych garnuszkach podgrzej mleko i rozpuść masło.
- W małej miseczce przygotuj zaczyn tzn. rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i odrobiną podgrzanego mleka, aż staną się płynne.
- Posyp wierzch szczyptą mąki i odstaw na bok, by podrosły. W galerii zobaczysz zdjęcie, jak powinien wyglądać gotowy zaczyn
- Gdy czekasz, aż drożdże "ruszą" możesz utrzeć żółtka. Oddziel żółtka od białek i przełóż żółtka do miski, dodaj resztę cukru podanego w przepisie i utrzyj mikserem lub trzepaczką.
- Umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Zetrzyj delikatnie tylko wierzch pomarańczy, ponieważ biała część skórki jest gorzka.
- Do oddzielnego naczynia odmierz potrzebną część mąki.
- Masz już przygotowane wszystkie potrzebne składniki czyli: mąkę, podgrzane mleko, rozpuszczone masło, skórkę z pomarańczy, drożdże i utarte z cukrem żółtka.
- Do miski z utartymi żółtkami wlej drożdże, mleko, wsyp mąkę i skórkę z pomarańczy ( masła jeszcze nie). Możesz dodać także łyżkę spirytusu - dzięki temu oponki pochłoną mniej oleju podczas smażenia
- Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub tak jak na zdjęciu za pomocą miksera planetarnego z hakiem do ciasta. Po minucie, gdy całość się połączy dodaj masło
- Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ( tzn. bez przeciągu) aż podwoi swoją objętość.
- Rozwałkuj część ciasta na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Ciasto powinno mieć grubość 1 cm ( zobacz na zdjęciu w galerii)
- Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką, a następnie zrób w nich dziurkę np. kieliszkiem
- Gdy przygotujesz wszystkie oponki, przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min.
- W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do 180 stopni ( np. ok 1 litr oleju roślinnego lub 5 kostek smalcu). Na małej kulce ciasta sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć.
- Smaż oponki z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe oponki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Usmaż wszystkie oponki.
- Przygotuj lukier - cukier puder utrzyj z sokiem z pomarańczy i 1 łyżeczką przegotowanej, gorącej wody. Zrób taką konsystencję lukru jak lubisz. Najlepiej zrobić rzadki i stopniowo dosypywać cukier.
- Polukruj wszystkie oponki.
- Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową lub zamiast lukru posypać je cukrem pudrem. Gotowe.
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić oponki drożdżowe z lukrem krok po kroku
Kliknij w zdjęcie!
Prosty i niezawodny przepis na oponki drożdżowe. Jak zrobić ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie