Potrzebujesz zrobić szybką zupę? Domowa kostka rosołowa przyjdzie z pomocą. Oto prosty przepis z wywaru warzywnego

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Własnoręcznie zrobiona kostka rosołowa to dodatek do szybkiego zrobienia obiadu. Gotując własny wywar i blendując składniki można zrobić zdrowszą wersję niż dostępne w sklepach spożywczych.
Własnoręcznie zrobiona kostka rosołowa to dodatek do szybkiego zrobienia obiadu. Gotując własny wywar i blendując składniki można zrobić zdrowszą wersję niż dostępne w sklepach spożywczych. Getty Images/Richard Villalonundefined undefined/zdjęcie ilustracyjne
Domowa zupa nie musi wiązać się z długim przygotowaniem bulionu warzywnego. Gotowanie będzie znacznie przyspieszone, gdy skorzystacie z domowej kostki rosołowej. Do jej przygotowania warto użyć aromatycznych ziół, świeżych warzyw i wedle upodobań esencjonalnych przypraw. Podpowiadamy prosty sposób na domową kostkę rosołową.

W skrócie

Domowa kostka rosołowa może być przygotowana na bazie samych warzyw lub z dodatkiem mięsa. Istnieje kilka rodzajów bulionetek. Można zrobić gęsty wywar do słoika, albo zamrozić w pojemnikach do mrożenia kostek lodu. Każda własnoręcznie zrobiona kostka rosołowa będzie zdrowszą alternatywą wobec produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Zobacz sposób na kostkę rosołową potrzebną do ekspresowego zrobienia rodzinnego obiadu.

Domowa kostka rosołowa – przepis do mrożenia

Liczba porcji: na około 2 pojemniki do mrożenia lodu.
Czas przygotowania: 20 minut + 4 godziny w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 dużego selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 40 ml oleju,
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka soli,
  • 250-300 ml wody.
  • opcjonalnie: 1 suszony borowik lub 1 łyżeczka zmielonych grzybów leśnych.

Jak zrobić domową kostkę rosołową?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie trzeba rozgrzać 10 ml oleju na patelni o grubym dnie.
  2. Cebulę należy smażyć na oleju, aż się delikatnie zarumieni. Do cebuli należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszonego borowika lub zmielone grzyby i czarny pieprz w ziarnach.
  3. Pora należy umyć i pokroić w cienkie półplastry, następnie umieścić w patelni razem z cebulą i przyprawami. Do warzyw należy dolać 10 ml oleju.
  4. Marchewka, seler i korzeń pietruszki trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa należy dodać do przesmażonej cebuli. W razie potrzeby można dolać 20 ml oleju.
  5. Warzywa trzeba doprawić suszonymi ziołami: lubczykiem, majerankiem i tymiankiem.
  6. Wszystkie składniki na domową kostkę rosołową należy smażyć przez 10 minut.
  7. Pod koniec smażenia trzeba doprawić zawartość patelni kurkumą i solą.
  8. Na patelni należy wlać 250 ml wody i dokładnie wymieszać. Jeśli wywar jest zbyt gęsty, można dodać jeszcze 50 ml.
  9. Domowy wywar na kostki rosołowe trzeba odstawić do wystudzenia i przełożyć do wysokiego naczynia lub blendera kielichowego. Wszystkie składniki trzeba zmiksować na gładką pastę.
  10. Gotowy wywar należy przełożyć do pojemników do mrożenia kostek lodu lub przełożyć do zakręconego słoiczka z opisaną datą przygotowania.
  11. Domowa kostka rosołowa przechowywana w lodówce nadaje się do spożycia do miesiąca.

Sposób użycia bulionetki

Domowa kostka rosołowa wzbogaci smak gulaszu węgierskiego, zupy pomidorowej, aromatycznej zupy ogórkowej lub szczawiowej. Takiego zmielonego wywaru można użyć do większości polskich zup.

Zdrowa kostka rosołowa do zup

Kostka rosołowa zrobiona w domu nie będzie miała w składzie dodawanego cukru, sztucznych barwników, ani glutaminianu sodu. Naturalnie słony smak można uzyskać poprzez użycie naturalnego sosu sojowego, nieaktywnych płatków drożdżowych lub wsypanie dodatkowej łyżeczki mielonych grzybów. Wyrazistszy smak będą miały także domowe kostki rosołowe z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub z papryki. Dzięki temu zdrowa kostka rosołowa nada zupom i sosom smaku, aromatu, a także intensywnej barwy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.