Spis treści
Dlaczego warto jeść porzeczki?
Porzeczki to pyszne i zdrowe owoce, o lekko kwaskowym smaku. Mają wiele odmian, różniących się barwą i wielkością. Najpopularniejsze w Polsce są porzeczki czarne, czerwone i białe.
Owoce te są niskokaloryczne - w 100 g czarnej porzeczki jest 63 kcal. Warto je jeść jak najczęściej, ponieważ są prawdziwą skarbnicą zdrowia.
Właściwości porzeczek:
- dostarczają cennych antocyjanów i polifenoli,
- mają działanie przeciwzapalne,
- są cennym źródłem witaminy C,
- działają pozytywnie na układ krążenia,
- poprawiają metabolizm,
- wspierają odporność,
- mają pozytywny wpływ na pracę wątroby, jelit i nerek.
Porzeczki, zarówno czarne, białe i czerwone, nadają się idealnie do ciast i deserów. Można zrobić z nich także przetwory, np. dżem, sok czy nalewkę.
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne, kruche ciasto z budyniową pianką, porzeczkami i kruszonką. To prawdziwy, letni rarytas. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale trzeba na nie przeznaczyć nieco czasu. Z naszymi wskazówkami, krok po kroku zrobisz je bez problemu.
Przepis na ciasto z owocami i budyniową pianką
(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)

Składniki:
2 i pół szklanki mąki pszennej,
6 żółtek,
3 łyżki cukru,
200 g masła,
16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
pianka budyniowa:
6 białek,
szczypta soli,
1 szklanka cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
pół szklanki oleju
czerwone porzeczki ok. 1 szklanka.
Jak zrobić ciasto z owocami?
- Przesiej mąkę na stolnicę i posiekaj ją z zimnym masłem.
- Dodaj żółtka, cukier i wanilię i zagnieć ciasto. Postaraj się zrobić to szybki, kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
- Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki, by łatwiej było go później zetrzeć.
- Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
- Przygotuj porzeczki - owoce umyj i obierz je z gałązek.
- Następnie zrób piankę budyniową: białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier i proszek budyniowy.
- Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
- Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną wcześniej do zamrażarki część ciasta.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 45 minut
.
Porzeczki rządzą latem. Przepis na boskie ciasto z owocami i...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Straż Graniczna reaguje na publikację "Gazety Wyborczej". "Niebezpieczna narracja"
- Lista imion zakazanych w Polsce! Urzędnik nie pozwoli ci tak nazwać dziecka!
- Oświadczenie Orlenu ws. rzekomego braku paliwa. Koncern odpowiada na ataki
- Unia szykuje się do wielkiej reformy. „Najgorszy możliwy dla Polski scenariusz”