Porzeczki rządzą latem. Przepis na boskie ciasto z owocami i budyniową pianką jak z najlepszej cukierni. Jak je zrobić krok po kroku?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniową pianką. Zobacz, jak je przygotować Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniową pianką. Zobacz, jak je przygotować Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na słodki wypiek z owocami na lato? Proponujemy przepis na ciasto z porzeczkami i budyniową pianką. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale z naszymi wskazówkami zrobisz je bez problemu. Taki smakołyk z pewnością zasmakuje każdemu. Dodatkowo trwa obecnie sezon na porzeczki, które są prawdziwą skarbnicą zdrowia i smaku, więc warto je jeść jak najczęściej. Przekonaj się i upiecz sobie takie pyszne ciasto. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Spis treści

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczki to pyszne i zdrowe owoce, o lekko kwaskowym smaku. Mają wiele odmian, różniących się barwą i wielkością. Najpopularniejsze w Polsce są porzeczki czarne, czerwone i białe.

Owoce te są niskokaloryczne - w 100 g czarnej porzeczki jest 63 kcal. Warto je jeść jak najczęściej, ponieważ są prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Właściwości porzeczek:

  • dostarczają cennych antocyjanów i polifenoli,
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • są cennym źródłem witaminy C,
  • działają pozytywnie na układ krążenia,
  • poprawiają metabolizm,
  • wspierają odporność,
  • mają pozytywny wpływ na pracę wątroby, jelit i nerek.

Porzeczki, zarówno czarne, białe i czerwone, nadają się idealnie do ciast i deserów. Można zrobić z nich także przetwory, np. dżem, sok czy nalewkę.

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne, kruche ciasto z budyniową pianką, porzeczkami i kruszonką. To prawdziwy, letni rarytas. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale trzeba na nie przeznaczyć nieco czasu. Z naszymi wskazówkami, krok po kroku zrobisz je bez problemu.

Przepis na ciasto z owocami i budyniową pianką

(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)

Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem dla dekoracji. Życzymy smacznego!
Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem dla dekoracji. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,

  • 6 żółtek,

  • 3 łyżki cukru,

  • 200 g masła,

  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

    pianka budyniowa:

  • 6 białek,

  • szczypta soli,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,

  • pół szklanki oleju

  • czerwone porzeczki ok. 1 szklanka.

Jak zrobić ciasto z owocami?

  • Przesiej mąkę na stolnicę i posiekaj ją z zimnym masłem.
  • Dodaj żółtka, cukier i wanilię i zagnieć ciasto. Postaraj się zrobić to szybki, kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
  • Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki, by łatwiej było go później zetrzeć.
  • Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
  • Przygotuj porzeczki - owoce umyj i obierz je z gałązek.
  • Następnie zrób piankę budyniową: białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier i proszek budyniowy.
  • Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
  • Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
  • Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną wcześniej do zamrażarki część ciasta.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 45 minut

.

Pyszne ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniową pianką. Zobacz, jak je przygotować Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Porzeczki rządzą latem. Przepis na boskie ciasto z owocami i...

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Autopromocja

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie