Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Popisowy kurczak w cieście francuskim – zachwyca smakiem i wyglądem. Przepis na efektowny obiad z mięsem, który zrobisz bez trudu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Filety z kurczaka ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami, pieczone w cieście francuskim. Zobacz jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Filety z kurczaka ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami, pieczone w cieście francuskim. Zobacz jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kurczak w cieście francuskim to sycące, pyszne i bardzo efektowne danie. Podaj je na uroczysty obiad z rodziną lub ze znajomymi, a z pewnością będą zachwyceni. Mięso jest wyraziste, idealnie soczyste, a ciasto apetycznie chrupiące. Całość jest dużo łatwiejsza do zrobienia, niż się wydaje. Przekonaj się i wypróbuj przepis na popisowego kurczaka.

Na skróty

Filet z kurczaka na obiad

Pieczone filety z kurczaka w cieście francuskim to pomysł na smaczny i efektowny obiad. Jest to także danie bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wypełnić filety farszem, zawinąć w ciasto i wstawić do pieczenia. Mam dla ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku jak przygotować taką potrawę. Z pewnością się uda i będzie wszystkim smakować.

Przepis na kurczaka w cieście francuskim

czas przygotowania: ok. 15 minut, czas pieczenia: ok. 40 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka ok. 600 g,
  • opakowanie ciasta francuskiego 375 g,
  • 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 6 plastrów suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 80 g sera mozzarella lub innego ulubionego sera np. feta,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko.

Jak zrobić filety z kurczaka ze szpinakiem, zapieczone w cieście francuskim?

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka podziel w poprzek, tworząc "kieszonkę".
  2. Posyp je solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
  3. Na patelni podsmaż szpinak, dodaj masło i posiekany ząbek czosnku. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  4. Mozzarelle w kostce pokrój na plastry lub zetrzyj na tarce.
  5. Pomidorki wyjmij z zalewy i posiekaj na paseczki.
  6. Filety z kurczaka nadziewaj szpinakiem, pomidorkami i serem.
  7. Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty. Połóż na nich filety z kurczaka.
  8. Ponacinaj brzegi ciasta pod kątem, tworząc paseczki. Składaj paski na zakładkę, delikatnie dociskając złączenia.
  9. W małej miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
  10. Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni Celsjusza, przez ok. 40 minut.
  11. Każdy filet podziel na pół. Podawaj z porcją surówki.
Filety z kurczaka ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami, pieczone w cieście francuskim. Zobacz jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Popisowy kurczak w cieście francuskim – zachwyca smakiem i ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!