W skrócie:
Ciastka na śmietanie. Przysmak z dziecińśtwa
Masz ochotę na pyszne, kruche i delikatnie słodkie ciastka? Mam dla ciebie przepis na półfrancuskie ciasteczka z dziurką. Dla mnie to przysmak, który przypomina mi lata dzieciństwa. Są tak dobre, że wprost rozpływają się w ustach. Dodatkowo zdobi je wyśmienita chrupiąca posypka. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, wymaga jednak nieco czasu. Ciasto najlepiej zrobić wcześniej i schować na kilka godzin lub nawet na całą noc do lodówki.
Zobacz w galerii, jak zrobić ciastka półfrancuskie z dziurką.
Przepis na ciastka półfrancuskie z dziurką
czas przygotowania: ok. 1 godzina + schładzanie ciasta + pieczenie
duża porcja
poziom trudności: średni
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 2 żółtka,
- 250 g masła lub margaryny,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
chrupiąca skorupka:
- 2 białka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego
.
Jak zrobić ciastka z dziurką? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie:
- Na stolnicę przesiej mąkę.
- Dodaj zimne masło, i posiekaj nożem.
- Dodaj śmietanę, żółtka i cukier waniliowy, a następnie zagnieć.
- Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na minimum 2 godziny do lodówki.
- Porcję ciasta rozwałkuj i wytnij kształty. Mogą to być np. kwiatuszki, wytnij środek małym kieliszkiem lub nakrętką od butelki.
- Białka roztłucz widelcem.
- Każde ciastko posmaruj dokładnie białkiem i posyp cukrem z wanilią.
- Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasteczka ok. 15 minut w 180 stopniach.
- Gotowe zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?