Do czego możemy zastosować mąkę orkiszową pełnoziarnistą?

Materiał informacyjny Marek Masalski
Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest bardzo zdrowa, ale też wciąż niedoceniana w codziennej kuchni. Dowiedz się gdzie możesz zastosować mąkę orkiszową.

Zdrowotne właściwości mąki orkiszowej

Jeżeli wybierzemy mąkę orkiszową białą lub razową możemy mieć pewność, że dostarczymy do swojego organizmu dużo ważnych składników odżywczych. Między innymi występują w niej:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy A, E, K, B
  • fosfor, żelazo, cynk oraz miedź
  • aminokwasy oraz zdrowe białka
  • dużą zawartość błonnika

Każdy z tych składników jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia oraz wpływa na ogólny stan naszego zdrowia.

Mąka orkiszowa razowa do wypieku chleba

Na mące orkiszowej wypieczemy pyszne chleby domowe. Możemy mieszać ją z innymi mąkami lub postawić na czystość wypieku pozostawiając ją jako jedyny rodzaj.

Mąka orkiszowa jest bardziej lepka od mąki z pszenicy zwyczajnej, dlatego chleb na niej nie kruszy się, lecz ma przyjemną zwartą konsystencję. Chleb utrzymuje dłużej świeżość i przez kilka dni cieszy podniebienie.

Dzięki mące orkiszowej wypieki wzbogacają się o orzechowy smak. Przypadnie on do gustu osobom, które są znudzone zwykłym smakiem chleba.

Ciasto chlebowe z mąki orkiszowej może posłużyć do upieczenia zdrowych i sycących bułeczek, które będą równie pulchne co ich pszeniczne odpowiedniki.

Słodkości z mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa jasna z powodzeniem może być wykorzystywana do tworzenia zdrowych wypieków słodkich. Ciasto z mąką orkiszową również potrafi wyrosnąć i być chrupkie po upieczeniu.

Jeżeli Twoje dzieci kochają słodkości warto w zamian za sklepowe słodycze wprowadzić do ich diety lekkostrawne ciasteczka orkiszowe, które z łatwością przygotujecie w domu.

Ciasto wyrabia się lekko, zarówno w wariancie wegańskim jak i z dodatkiem jajka. W trakcie przygotowania możesz dosypać do niego orzechów, wiórek kokosowych lub migdałów, które urozmaicą smak przysmaku.

Zdrowe naleśniki

Naleśniki z mąki orkiszowej będą cięższe niż z pszenicznej. Nie mniej jednak ciasto zyska idealną konsystencję pod smażenie.

Mogą być łączone ze słodkimi dżemami bądź czekoladą lub podawane w wariancie na słono z warzywami, czy pastą.

Równie dobrze smakują zaraz po smażeniu jak i w wersji ziemnej jako przekąska do szkoły lub pracy. Możemy mieć pewność, że szybciej osiągniemy z nimi poczucie sytości.

Mąka orkiszowa jest pełna składników mineralnych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety i zastępować w miejscach gdzie jest stosowana mąka pszeniczna. Możesz ją odnaleźć w ekologicznych sklepach lub działach gdzie oferowana jest zdrowa żywność.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie