Pasjonatki cukiernictwa wygrały Mistrzostwa Polski. Zobacz zwycięski tort

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Angelika Chwyć i Renata Martyna wygrały Mistrzostwa Polski w dekorowaniu tortów. Ich wypiek miał w sobie elementy fantastyczne.
Angelika Chwyć i Renata Martyna wygrały Mistrzostwa Polski w dekorowaniu tortów. Ich wypiek miał w sobie elementy fantastyczne. materiały prywatne Renaty Martyny
W ramach targów branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 27 lutego 2022 roku odbyły się Mistrzostwa Polski w dekoracji tortów. Zwycięzcy będą reprezentować Polskę w Mistrzostwach Świata. Zobacz, jak wyglądał zwycięski wypiek.

W ramach XIV edycji między 27 lutego a 2 marca w Warszawie, jak co roku zgromadzili się profesjonaliści branży piekarskiej i cukierniczej. W ramach targów odbyły się mistrzostwa Polski w kategorii dekoracji tortów. Zwycięski wypiek wykonały Renata Martyna i Angelika Chwyć z drużyny Angel-art. Wśród nagród znalazło się 5 tysięcy złotych oraz 10 tysięcy w ramach nagrody specjalnej. Ponadto zdobyły nagrody za element dekoracyjny przygotowywany na miejscu i nagrodę publiczności. Dzięki wygranej będą reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata w Mediolanie w 2023 roku. Nagrodę finansową przeznaczą na reprezentowanie Polski na mistrzostwach we Włoszech.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

„To był ciężki czas przygotowań, ale udało nam się wraz z Angelika Chwyć - SugarArt - Artystyczne Dekoracje Cukiernicze zdobyć Mistrzostwo Polski na ExpoSweet i tym samym zakwalifikować się do Mistrzostw Świata, które odbędą się na przyszły rok w Mediolanie”- dodała pani Renata Martyna.

Tort jak z bajki

Nagrodzony wypiek zyskał uznanie w oczach jury i publiczności. Byliśmy ciekawi skąd pomysł na wyrafinowane dekoracje, które prezentowały profesjonalizm i kunszt artystyczny obu pań. Renata Martyna opowiedziała nam, że pomysł na wykonanie dekoracji tortu pokazowego zaczerpnęły ze swojej wyobraźni. Wypiek reprezentował cztery pory roku, dzięki którym można było wykonać tort w różnych kolorystykach z wieloma elementami dekoracji. Każda barwa miała odzwierciedlić poszczególne sezony roku. Ponadto były wykonane figurki 12 znaków zodiaku wykonane przez Angelikę Chwyć. Te wszystkie zabiegi pozwoliły na puszczenie wodzy fantazji i pokazanie kunsztu dekoratorskiego.

Jak był wykonany zwycięski tort?

Współtwórczyni tortu, Renata Martyna zdradziła nam, z jakich składników wykonany był nagrodzony wypiek. Po ilości zastosowanych składników można domyślić się z jaką precyzją należało się z nimi obchodzić. Tort był wykonany wieloma technikami. Wśród nich znalazły się:

  • lukier królewski w dolnym piętrze,
  • czekolada plastyczna,
  • izomalt,
  • czekolada,
  • masa cukrowa,
  • papier waflowy,
  • suszone nitki chili,
  • piernik,
  • maltodekstryna,
  • naleśnik,
  • masa cukrowa do kwiatów,
  • i papier ryżowy.

Już znamy temat dekoracji tortu na przyszły rok. Mistrzostwa Świata w Mediolanie zaproponowały hasło „muzyka narodu”.

„Temat bardzo wdzięczny, dzięki któremu możemy pokazać nasz kraj z muzykalnej strony” – dodała pani Renata Martyna.

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię

Angelika Chwyć i Renata Martyna wygrały Mistrzostwa Polski w dekorowaniu tortów. Ich wypiek miał w sobie elementy fantastyczne.

Pasjonatki cukiernictwa wygrały Mistrzostwa Polski. Zobacz z...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera