Pasjonatki cukiernictwa wygrały Mistrzostwa Polski. Zobacz zwycięski tort

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Angelika Chwyć i Renata Martyna wygrały Mistrzostwa Polski w dekorowaniu tortów. Ich wypiek miał w sobie elementy fantastyczne.
Angelika Chwyć i Renata Martyna wygrały Mistrzostwa Polski w dekorowaniu tortów. Ich wypiek miał w sobie elementy fantastyczne. materiały prywatne Renaty Martyny
W ramach targów branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 27 lutego 2022 roku odbyły się Mistrzostwa Polski w dekoracji tortów. Zwycięzcy będą reprezentować Polskę w Mistrzostwach Świata. Zobacz, jak wyglądał zwycięski wypiek.

W ramach XIV edycji między 27 lutego a 2 marca w Warszawie, jak co roku zgromadzili się profesjonaliści branży piekarskiej i cukierniczej. W ramach targów odbyły się mistrzostwa Polski w kategorii dekoracji tortów. Zwycięski wypiek wykonały Renata Martyna i Angelika Chwyć z drużyny Angel-art. Wśród nagród znalazło się 5 tysięcy złotych oraz 10 tysięcy w ramach nagrody specjalnej. Ponadto zdobyły nagrody za element dekoracyjny przygotowywany na miejscu i nagrodę publiczności. Dzięki wygranej będą reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata w Mediolanie w 2023 roku. Nagrodę finansową przeznaczą na reprezentowanie Polski na mistrzostwach we Włoszech.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

„To był ciężki czas przygotowań, ale udało nam się wraz z Angelika Chwyć - SugarArt - Artystyczne Dekoracje Cukiernicze zdobyć Mistrzostwo Polski na ExpoSweet i tym samym zakwalifikować się do Mistrzostw Świata, które odbędą się na przyszły rok w Mediolanie”- dodała pani Renata Martyna.

Tort jak z bajki

Nagrodzony wypiek zyskał uznanie w oczach jury i publiczności. Byliśmy ciekawi skąd pomysł na wyrafinowane dekoracje, które prezentowały profesjonalizm i kunszt artystyczny obu pań. Renata Martyna opowiedziała nam, że pomysł na wykonanie dekoracji tortu pokazowego zaczerpnęły ze swojej wyobraźni. Wypiek reprezentował cztery pory roku, dzięki którym można było wykonać tort w różnych kolorystykach z wieloma elementami dekoracji. Każda barwa miała odzwierciedlić poszczególne sezony roku. Ponadto były wykonane figurki 12 znaków zodiaku wykonane przez Angelikę Chwyć. Te wszystkie zabiegi pozwoliły na puszczenie wodzy fantazji i pokazanie kunsztu dekoratorskiego.

Jak był wykonany zwycięski tort?

Współtwórczyni tortu, Renata Martyna zdradziła nam, z jakich składników wykonany był nagrodzony wypiek. Po ilości zastosowanych składników można domyślić się z jaką precyzją należało się z nimi obchodzić. Tort był wykonany wieloma technikami. Wśród nich znalazły się:

  • lukier królewski w dolnym piętrze,
  • czekolada plastyczna,
  • izomalt,
  • czekolada,
  • masa cukrowa,
  • papier waflowy,
  • suszone nitki chili,
  • piernik,
  • maltodekstryna,
  • naleśnik,
  • masa cukrowa do kwiatów,
  • i papier ryżowy.

Już znamy temat dekoracji tortu na przyszły rok. Mistrzostwa Świata w Mediolanie zaproponowały hasło „muzyka narodu”.

„Temat bardzo wdzięczny, dzięki któremu możemy pokazać nasz kraj z muzykalnej strony” – dodała pani Renata Martyna.

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię

Angelika Chwyć i Renata Martyna wygrały Mistrzostwa Polski w dekorowaniu tortów. Ich wypiek miał w sobie elementy fantastyczne.

Pasjonatki cukiernictwa wygrały Mistrzostwa Polski. Zobacz z...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni