W ramach XIV edycji między 27 lutego a 2 marca w Warszawie, jak co roku zgromadzili się profesjonaliści branży piekarskiej i cukierniczej. W ramach targów odbyły się mistrzostwa Polski w kategorii dekoracji tortów. Zwycięski wypiek wykonały Renata Martyna i Angelika Chwyć z drużyny Angel-art. Wśród nagród znalazło się 5 tysięcy złotych oraz 10 tysięcy w ramach nagrody specjalnej. Ponadto zdobyły nagrody za element dekoracyjny przygotowywany na miejscu i nagrodę publiczności. Dzięki wygranej będą reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata w Mediolanie w 2023 roku. Nagrodę finansową przeznaczą na reprezentowanie Polski na mistrzostwach we Włoszech.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię
„To był ciężki czas przygotowań, ale udało nam się wraz z Angelika Chwyć - SugarArt - Artystyczne Dekoracje Cukiernicze zdobyć Mistrzostwo Polski na ExpoSweet i tym samym zakwalifikować się do Mistrzostw Świata, które odbędą się na przyszły rok w Mediolanie”- dodała pani Renata Martyna.
Tort jak z bajki
Nagrodzony wypiek zyskał uznanie w oczach jury i publiczności. Byliśmy ciekawi skąd pomysł na wyrafinowane dekoracje, które prezentowały profesjonalizm i kunszt artystyczny obu pań. Renata Martyna opowiedziała nam, że pomysł na wykonanie dekoracji tortu pokazowego zaczerpnęły ze swojej wyobraźni. Wypiek reprezentował cztery pory roku, dzięki którym można było wykonać tort w różnych kolorystykach z wieloma elementami dekoracji. Każda barwa miała odzwierciedlić poszczególne sezony roku. Ponadto były wykonane figurki 12 znaków zodiaku wykonane przez Angelikę Chwyć. Te wszystkie zabiegi pozwoliły na puszczenie wodzy fantazji i pokazanie kunsztu dekoratorskiego.
Jak był wykonany zwycięski tort?
Współtwórczyni tortu, Renata Martyna zdradziła nam, z jakich składników wykonany był nagrodzony wypiek. Po ilości zastosowanych składników można domyślić się z jaką precyzją należało się z nimi obchodzić. Tort był wykonany wieloma technikami. Wśród nich znalazły się:
- lukier królewski w dolnym piętrze,
- czekolada plastyczna,
- izomalt,
- czekolada,
- masa cukrowa,
- papier waflowy,
- suszone nitki chili,
- piernik,
- maltodekstryna,
- naleśnik,
- masa cukrowa do kwiatów,
- i papier ryżowy.
Już znamy temat dekoracji tortu na przyszły rok. Mistrzostwa Świata w Mediolanie zaproponowały hasło „muzyka narodu”.
„Temat bardzo wdzięczny, dzięki któremu możemy pokazać nasz kraj z muzykalnej strony” – dodała pani Renata Martyna.
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Zobacz niezwykłe dzieła Mistrza Polski w dekoracji tortów
- Do łask wracają tradycyjne wypieki, z czasów młodości naszych babć i mam [ROZMOWA]
- Blacha ciasta za 10 złotych. Agata Stankiewicz „Sugarlady” robi ciasto inflacyjne
- Niezwykłe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej. Jak powstają te słodkie dzieła sztuki?
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?