Orzeźwiająca sałatka owocowa na deser. Prosty przepis z sezonowymi owocami. Kolorowa uczta pełna witamin

Anna Daniluk
Sezonowa sałatka owocowa z jogurtem to pyszny przepis na zdrowy deser na lato.
Sezonowa sałatka owocowa z jogurtem to pyszny przepis na zdrowy deser na lato. 123rf.com/margouillat/zdjęcie ilustracyjne
Sałatka owocowa to przysmak, który zachęca do improwizowania w kuchni. W lecie warto łączyć sezonowe owoce, a zimą zestawiać cytrusy z egzotycznymi owocami. Lista dodatków nie jest zamknięta. Zobacz przepis na sałatkę owocową z jogurtem.

W skrócie

Sałatka owocowa to uniwersalny przysmak, który warto podawać na podwieczorek w ramach zdrowego deseru. W lecie świetnie smakują w formie sałatki jagody, maliny, jeżyny, czerwone i czarne porzeczki, a także borówki amerykańskie. Można także dodać do nich owoce importowane, czyli mango, kiwi, ananasa, banana lub melona. Zobacz przepis na lekką sałatkę owocową z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Sałatka owocowa – przepis na zdrowy deser

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 12 malin,
  • 5 truskawek,
  • 20 jagód,
  • 20 czerwonych porzeczek,
  • 10 jeżyn,
  • 1/2 dojrzałego mango,
  • 4 listki mięty,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Jak zrobić sałatkę owocowego?

Przygotowanie:

  1. Owoce należy dokładnie umyć i włożyć do salaterki.
  2. Mango trzeba obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty owoców.
  3. Następnie owoce należy wymieszać i dodać do nich umyte i posiekane listki mięty.
  4. Wedle upodobania należy dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać.
  5. Sałatka owocowa jest gotowa i można ją rozdzielić do ozdobnych szklanek lub miseczek.

Czytaj także:

Jakie owoce są potrzebne do sałatki owocowej?

Tak jak już wspomnieliśmy przepis na sałatkę owocową, nie jest zamknięty. Podczas jej przygotowania warto kierować się zasadą sezonowości i decydować się na produkty, które w czerwcu, lipcu i sierpniu są najsmaczniejsze. Dlatego znakomicie sprawdzają się śliwki, agrest, jabłka, poziomki, wiśnie, czereśnie, gruszki, morele i brzoskwinie. Podczas doboru składników może ograniczyć was jedynie wyobraźnia i ewentualne alergie pokarmowe na poszczególne owoce.

Dressing do sałatki owocowej

Gdy nie chcecie korzystać z jogurtu, to możecie zrobić lekki sos do sałatki z miodu i octu jabłkowego. W przypadku bardzo dojrzałych owoców można pominąć dodatek słodzika, na rzecz samego octu. Taki dodatek będzie przyjemnie kontrastował z bardzo słodkimi owocami.

Sposób podania sałatki

Słodka sałatka owocowa może być także dodatkiem do domowych gofrów, puszystych naleśników albo tradycyjnych lodów. Ponadto sałatka owocowa może być urozmaicona ugotowanym białym ryżem albo płatkami owsianymi. Każda z tych propozycji będzie świetnym deserem na upalne dni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni