Oryginalny pomysł na tłusty czwartek. Przepis na hiszpańskie churros z sosem czekoladowym

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Smażone churros to pyszny przysmak, który w bardzo łatwy sposób możesz samodzielnie przygotować w domu. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Smażone churros to pyszny przysmak, który w bardzo łatwy sposób możesz samodzielnie przygotować w domu. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Na tłusty czwartek warto przygotować coś pysznego. Proponuję przepis na churros. To smażone, delikatne smakołyki, popularne w Hiszpanii, Turcji, Portugalii i Ameryce Łacińskiej. Są bardzo proste do przygotowania, a podane z ciepłym sosem czekoladowym smakują obłędnie! Musisz spróbować. Zobacz sprawdzony przepis na churros.

Spis treści

Jeśli szukasz czegoś oryginalnego na tłusty czwartek, warto sięgnąć po przepis na churros. To pyszne, chrupiące smażone smakołyki, podawane tradycyjnie z gorącym sosem czekoladowym. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy zrobić parzone ciasto, jak na ptysie i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać je do rozgrzanego tłuszczu. Po usmażeniu możesz obtoczyć je w cukrze pudrze z cynamonem lub podać z czekoladowym sosem.

Przepis na churros z sosem czekoladowym

czas przygotowania ok. 45 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 30 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny lub smalec do smażenia.

sos czekoladowy:

  • 250 ml. śmietanki 30%,
  • 150 g czekolady,
  • opcjonalnie szczypta cynamonu lub chili.

Jak zrobić churros?

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło, sól i cukier. Całość zagotuj.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką przez ok. 3 minuty, do momentu aż masa będzie sprężysta i gładka.
  3. Przełóż masę do miski i przestudź.
  4. W tym czasie zrób sos: zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia i dodaj do niej czekoladę, wymieszaj aż sos będzie gładki. Opcjonalnie możesz dodać do sosu szczyptę chili lub cynamonu.
  5. Gdy ciasto przestygnie wbij do niego jedno jajko i mieszaj łyżką lub mikserem aż się połączy, następnie dodaj drugie i ponownie wymieszaj
  6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub specjalnej strzykawki do ciasta i kremów - sprawdzi się także woreczek na mrożonki z odciętym rogiem.
  7. Rozgrzej tłuszcz w garnku, do temp. ok. 180 stopni.
  8. Następnie ostrożnie wyciskaj do tłuszczu porcje ciasta i odcinaj nożyczkami lub nożem.
  9. Kawałki powinny mieć ok. 8 do 10 cm.
  10. Smaż na złoty kolor.
  11. Gotowe wyjmij do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.
  12. Gotowe churros podawaj z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.
Smażone churros to pyszny przysmak, który w bardzo łatwy sposób możesz samodzielnie przygotować w domu. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Oryginalny pomysł na tłusty czwartek. Przepis na hiszpańskie...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni