Odwrócone ciasto migdałowiec z czereśniami to prawdziwy hit. Zawsze się udaje. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto z czereśniami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
To ciasto z czereśniami pokochasz od pierwszego gryza. Na dodatek jest bez grama mąki pszennej. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
To ciasto z czereśniami pokochasz od pierwszego gryza. Na dodatek jest bez grama mąki pszennej. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chcesz zaskoczyć gości pysznym wypiekiem? Zrób ciasto migdałowiec z czereśniami. To idealny przysmak na każdą okazję, który możesz szybko i bez trudu przygotować. Nie musisz martwić się, że owoce opadną – mam na to najlepszy sposób. Sprawdź i wypróbuj przepis na ciasto z czereśniami.

W skrócie:

Co można zrobić z czereśni? Sprawdzony przepis

Czereśnie to zdrowe, pyszne i bardzo aromatyczne owoce. Można je jeść same lub wykorzystać do niektórych wypieków. Proponuję przepis na pyszny migdałowiec z czereśniami. To jedno z moich ulubionych ciast na ciepłe, czerwcowe dni. Można je przygotować bardzo łatwo i szybko i to bez dodatku mąki pszennej. Ciasto jest puszyste, leciutkie i w sam raz słodkie. Piecze się je „do góry nogami”, dzięki czemu nie trzeba się martwić, że owoce opadną.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto migdałowe z czereśniami.

Przepis na migdałowiec z czereśniami

czas przygotowania: ok. 25 minut + 35 minut pieczenia
porcja na: średnią blaszkę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g zmielonych migdałów,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 7 jajek,
  • 200 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 25 czereśni,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić ciasto z czereśniami?

  1. Czereśnie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Ułóż na spodzie czereśnie, tak by przecięcie dotykało papieru.
  4. Rozdziel żółtka od białek.
  5. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  6. Białka zacznij ubijać mikserem, po chwili dosypuj stopniowo cukier.
  7. Do ubitych białek dodaj wanilię oraz żółtka.
  8. Zmniejsz obroty miksera i wsyp mąkę ziemniaczaną oraz zmielone migdały.
  9. Przelej wymieszane ciasto na ułożone w blaszce czereśnie.
  10. Piecz w 170 stopniach przez około 35 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto przestudź i odwróć do góry nogami, tak by czereśnie znalazły się na wierzchu.
  12. Dla dekoracji posyp ciasto odrobiną cukru pudru. Gotowe.
To ciasto z czereśniami pokochasz od pierwszego gryza. Na dodatek jest bez grama mąki pszennej. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Odwrócone ciasto migdałowiec z czereśniami to prawdziwy hit....

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.