W skrócie:
Nie tylko Polacy kochają sałatki ziemniaczane. Są one oczywiście bardzo popularne w Niemczech, ale jak się okazuje, również mieszkańcy ciepłych krajów chętnie sięgają po ziemniaki i podają je jako przekąskę. Sałatka z ziemniaków, oliwek i tuńczyka jest tradycyjnie podawana w Andaluzji. Dodaje się do niej trochę oliwy oraz regionalny ocet z Jerez. W Polsce raczej go nie kupimy, ale z powodzeniem możesz użyć polskiego octu jabłkowego lub winnego. Ziemniaki, tuńczyk i oliwki komponują się doskonale, wystarczy dodać do nich szczypiorek, żeby lekko podkręcić smak sałatki. Z pewnością podbije ona serca i zdobędzie podniebienia twoich gości!
Sałatka z ziemniakami, tuńczykiem i oliwkami
Czas przygotowania: 5 minut + gotowanie ziemniaków 10 minut
Porcja: 6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
ok. 800 g ziemniaków sałatkowych,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
szklanka zielonych oliwek,
szczypiorek z dymką,
szalotka (opcjonalnie),
łyżka octu,
łyżka oliwy,
sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z ziemniaków, tuńczyka i oliwek?
Ziemniaki pokrój na mniejsze części i ugotuj, uważając, żeby ich nie rozgotować. Zostaw do ostygnięcia.
Przestudzone ziemniaki przełóż do salaterki. Dodaj oliwki.
Tuńczyka rozdrobnij i dodaj do sałatki.
Dymkę lub szalotkę posiekaj i dodaj do sałatki.
Na koniec dodaj ocet, oliwę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
