Niezawodny czekoladowy krem do tortów i ciast. Smakuje jak marzenie. Poznaj najlepszy przepis na krem z czekoladą, który zawsze się udaje

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny i prosty do przygotowania czekoladowy krem do tortów ciast i deserów. Zrobisz go raz i gwarantuję, że się nim zachwycisz. Smakuje przepysznie, jest aksamitny i idealnie sprawdza się zarówno do przełożenia wypieków, jak i do słodkich dekoracji. Sprawdź i wypróbuj przepis na krem z czekoladą.

W skrócie:

Sprawdzony krem do tortów

Krem do tortów, ciast i innych wypieków potrafi czasem przysporzyć nie lada problemów. Masa się waży, jest za tłusta lub wykonana z niej dekoracja nie trzyma kształtu. Gdy więc mam przygotować popisowy tort, sięgam po mój sprawdzony przepis na krem z czekolady. Zawsze się udaje! Podaję proporcje na ilość potrzebną do przełożenia tradycyjnego, dużego biszkoptu z tego przepis: idealnie puszysty biszkopt. Krem jest aksamitny, w sam raz słodki i kusząco pachnący czekoladą. Gorąco polecam.

Przepis na krem czekoladowy do tortów

czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy
porcja na: duży tort
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 180 ml mleka,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Jak zrobić najlepszy krem do tortów z czekoladą?

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj mleko i zdejmij garnek z ognia.
  3. Dodaj czekoladę, po chwili wymieszaj, aż się dobrze roztopi i połączy z mlekiem.
  4. Odstaw masę do wystudzenia.
  5. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę — może to zająć ok. 5 minut.
  6. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce masy czekoladowej.
  7. Ubijaj, aż całość będzie lekka i puszysta. Gotowe.
Aksamitny krem czekoladowy do tortów i ciast. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Niezawodny czekoladowy krem do tortów i ciast. Smakuje jak m...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Pyszna kawa z pianką

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!