Spis treści
Bardzo prosty i szybki do przygotowania pasztet z wątróbki drobiowej to prawdziwy rarytas. Nie wymaga pieczenia. Wystarczy podsmażyć wątróbkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować całość na gładką masę. Wierzch pasztetu warto przykryć rozpuszczonym masłem klarowanym, co sprawi, że masa nie wyschnie i zachowa świeżość.
Umytą i oczyszczoną wątróbkę możesz namoczyć w mleku. Dzięki temu będzie miała delikatniejszy smak i zamach.
Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej,
- dwie małe cebule,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 1 szklanka mleka ( do moczenia mięsa),
- masło klarowane do smażenia,
do dekoracji: - 150 g rozpuszczonego masła klarowanego,
- świeży rozmaryn lub tymianek.
Czytaj także: Biała kiełbasa w piwie na obiad. Wyśmienity przepis na domowe biesiadowanie. Znakomity sposób na mięsną ucztę
Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej?
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i oczyść wątróbkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż wątróbkę.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż całość przez kilka minut.
- Przełóż wątróbkę z cebulą do miski, dodaj sól, tymianek, pieprz oraz 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego.
- Całość zmiksuj, na gładką masę.
- Przełóż pasztet do małych garnuszków lub miseczek.
- Zalej pasztet rozpuszczonym masłem klarowanym.
- Dodatkowo możesz udekorować pasztet świeżym rozmarynem lub tymiankiem.
Jak poprawnie usmażyć wątróbkę?
Wątróbka to danie, które ma zarówno zwolenników i przeciwników. Odpowiednio przygotowana może stanowić prawdziwy smakołyk. By była miękka i pozbawiona goryczki warto przestrzegać kilku zasad:
- Odpowiednie oczyszczenie wątróbki. Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić z błon.
- Moczenie wątróbki w mleku. Umyte kawałki wątróbki warto zalać mlekiem i odstawić na minimum pół godziny. Mleko sprawi, że wątróbka zmięknie, straci swój gorzki smak i intensywny zapach.
- Wątróbki nie soli się przed smażeniem, by nie stała się twarda i sucha.
- Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym, z obu stron, przekręcając ostrożnie, by nie nakłuć mięsa – wątróbka może wówczas pryskać.
Sprawdź także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa
Najlepszy pasztet z wątróbki drobiowej. Bardzo prosty przepi...
Zobacz także przepisy na śniadanie ze Strony Kuchni:
- Wątróbka z cebulą na obiad. Przepis na soczyste danie. Sekret tkwi w jednym składniku
- Pożywne flaki wołowe. Przepis na sycące flaki po warszawsku
- Pasztet idealny na uroczysty obiad. Tradycyjny przepis z królika i wieprzowiny
- Najlepsze drożdżowe paszteciki z mięsem. Przepis na pyszną przekąskę zero waste
Marka tefal w najlepszych cenach
kup teraz

K3081114 Travel Mug 0.36L Czarny Kubek termiczny TEFAL
kubek termiczny zapewniający 100% szczelności pozw…
kup teraz

K31002 MasterSeal To Go 1.2l Pojemnik TEFAL
pojemnik przeznaczony jest do bezpiecznego przenos…
kup teraz

28097752 Pokrywa TEFAL
pokrywa szklana o średnicy 28 cm, z otworem pary o…
kup teraz

K3063314 SENATOR STAL 0.7 L Termos TEFAL
termos o pojemności 700 ml, wykonany ze stali nier…
kup teraz

Simply Clean 30cm Patelnia TEFAL
każdy wie, że gotowanie wymaga czasu – ale czyszcz…
kup teraz

N10716 Lunchbox XL 2,3L Pojemnik TEFAL
pojemnik przeznaczony jest do bezpiecznego przenos…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?