Prosty pasztet z kurczaka na kanapki. Poznaj przepis na sycącą przekąskę. Robię go babcinym sposobem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu świetnie smakuje na świąteczny obiad.
Domowy pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu świetnie smakuje na świąteczny obiad. Getty Images/from_my_point_of_view/zdjęcie ilustracyjne
Domowy pasztet z kurczaka to przysmak, który świetnie smakuje podany na kromce świeżego chleba. Zgodnie z babcinym sposobem robię go z mięsem z rosołu. Taki pasztet świetnie smakuje doprawiony świeżą gałką muszkatołową. Polecam podać go na odświętny posiłek dla całej rodziny.

W skrócie

Domowy pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu to znakomity sposób na wykorzystanie ugotowanych składników. Wszystkie składniki dokładnie miksuję na gładką masę i piekę w nasmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą keksówce. To danie można podawać jako wyśmienitą przystawkę podczas domówek lub obiadu serwowanego na Boże Narodzenie.

Pasztet z kurczaka – prosty przepis

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego mięsa kurczaka z rosołu,
  • 100 g warzyw z rosołu,
  • 4 suszone pomidory z zalewy,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 50 ml wywaru z rosołu.

Jak zrobić szybki pasztet z kurczaka?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pokroiłam cebulę w kostkę i posiekałam ząbki czosnku.
  2. Potem na patelni o grubym dnie rozgrzałam masło i podsmażyłam czosnek z cebulą do osiągnięcia złotego koloru.
  3. Do cebuli z czosnkiem dodałam zioła i przyprawy.
  4. Mięso z kurczaka oddzieliłam od kości i włożyłam do blendera razem z ugotowanymi warzywami i suszonymi pomidorami.
  5. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę.
  6. Do masy mięsnej z kurczaka i warzyw dodałam jajka, ostudzoną cebulę z czosnkiem i przyprawami oraz bułką tartą.
  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać do niej rosołu.
  8. Keksówkę wysmarowałam masłem, oprószyłam bułką tartą i wypełniłam masą na pasztet z kurczaka.
  9. Pasztet z kurczaka piekłam w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 45 minut na środkowej półce z opcją grzania góra-dół bez termoobiegu.
  10. Gotowy pasztet z kurczaka najlepiej odstawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej smakuje kolejnego dnia po nocy spędzonej w lodówce.

Poznaj także przepis na pasztet z gęsich wątróbek:

Dodatki do pasztetu z kurczaka

Kanapki z pasztetem z kurczaka świetnie smakują z pokrojonymi w plastry ogórkami kiszonymi, ćwikłą z chrzanem, sosem chrzanowym lub ostrą musztardą. Świetnie smakuję pasztet z suszoną żurawiną lub konfiturą borówkową. Można także dodać do masy pasztetowej zamiast suszonych pomidorów namoczone suszone śliwki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!