W skrócie
Domowy pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu to znakomity sposób na wykorzystanie ugotowanych składników. Wszystkie składniki dokładnie miksuję na gładką masę i piekę w nasmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą keksówce. To danie można podawać jako wyśmienitą przystawkę podczas domówek lub obiadu serwowanego na Boże Narodzenie.
Pasztet z kurczaka – prosty przepis
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g ugotowanego mięsa kurczaka z rosołu,
- 100 g warzyw z rosołu,
- 4 suszone pomidory z zalewy,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 100 g bułki tartej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 50 ml wywaru z rosołu.
Jak zrobić szybki pasztet z kurczaka?
Sposób przygotowania:
- Na początku pokroiłam cebulę w kostkę i posiekałam ząbki czosnku.
- Potem na patelni o grubym dnie rozgrzałam masło i podsmażyłam czosnek z cebulą do osiągnięcia złotego koloru.
- Do cebuli z czosnkiem dodałam zioła i przyprawy.
- Mięso z kurczaka oddzieliłam od kości i włożyłam do blendera razem z ugotowanymi warzywami i suszonymi pomidorami.
- Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę.
- Do masy mięsnej z kurczaka i warzyw dodałam jajka, ostudzoną cebulę z czosnkiem i przyprawami oraz bułką tartą.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać do niej rosołu.
- Keksówkę wysmarowałam masłem, oprószyłam bułką tartą i wypełniłam masą na pasztet z kurczaka.
- Pasztet z kurczaka piekłam w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 45 minut na środkowej półce z opcją grzania góra-dół bez termoobiegu.
- Gotowy pasztet z kurczaka najlepiej odstawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej smakuje kolejnego dnia po nocy spędzonej w lodówce.
Poznaj także przepis na pasztet z gęsich wątróbek:
Dodatki do pasztetu z kurczaka
Kanapki z pasztetem z kurczaka świetnie smakują z pokrojonymi w plastry ogórkami kiszonymi, ćwikłą z chrzanem, sosem chrzanowym lub ostrą musztardą. Świetnie smakuję pasztet z suszoną żurawiną lub konfiturą borówkową. Można także dodać do masy pasztetowej zamiast suszonych pomidorów namoczone suszone śliwki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?