W skrócie
Zestawienie twarogu i ziemniaków jest dobrze znane w kuchni polskiej. Na nim opiera się farsz do tradycyjnych pierogów ruskich. W Wielkopolsce prym wiodą poznańskie pyry z gzikiem. Gotowane ziemniaki podawane są z twarogiem wymieszanym ze śmietaną i doprawionym solą i pieprzem. Warto wiedzieć, że gzik wielkopolski został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych 11 maja 2007 roku. Zdradzamy przepis na tradycyjny gzik prosto z Poznania.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania gziku
Gzik – przepis do dań ziemniaków
Liczba porcji: dla 2 – 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g tłustego twarogu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 białej cebuli,
- 70 g śmietany 18 procent,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić pyszny gzik?
Przygotowanie:
- Twaróg należy rozgnieść widelcem razem ze śmietaną do momentu uzyskania grudkowatej, jednolitej konsystencji.
- Cebulę trzeba obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę. Tak samo należy postąpić z ząbkiem czosnku.
- Szczypiorek trzeba drobno posiekać.
- Zioła należy dodać do twarogu, dokładnie wymieszać i doprawić solą z czarnym pieprzem.
- Gzik jest gotowy do podania.
Opcjonalnie można do gziku poza szczypiorkiem dodać posiekaną natkę pietruszki lub czosnek niedźwiedzi. Wyjątkowego smaku gziku doda olej lniany tłoczony na zimno. W takim przypadku trzeba go polać na wierzchu gziku ułożonego na ziemniaku.
Śmietana do gzika
Tradycyjnie do gzika używa się gęstej śmietany, która ma nadać twarogowi zwartą konsystencję. Najczęściej korzysta się z tłustej śmietany 18 procent, choć można nieco odchudzić danie, korzystając ze śmietany 12 procent. Czasem spotkać można unowocześnione przepisy korzystające z jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego. Warto wiedzieć, że takie dietetyczne wersje gziku nie są tradycyjnym daniem.
Czytaj także:
Sposób podania
Zgodnie z obyczajem gzik podawany jest do ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Takie kartofle warto polać roztopionym masłem i dopiero na rozkrojone położyć hojną porcję gziku. Gzik sprawdzi się także do domowych pieczonych ziemniaków, chrupiących placków ziemniaczanych i frytek.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?