Najlepszy gzik do ziemniaków. Na obiad robię tradycyjny przepis jak z Wielkopolski. Poznaj przepis na szybki przysmak z tłustym twarogiem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny gzik podany na ugotowanych w mundurkach ziemniakach można polać olejem lnianym tłoczonym na zimno. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Tradycyjny gzik podany na ugotowanych w mundurkach ziemniakach można polać olejem lnianym tłoczonym na zimno. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Pyry z gzikiem to klasyczny przepis z ziemniaków wywodzący się z Poznania. Prostota tego dania podbiła podniebienia smakoszy w całym kraju. Najważniejszym składnikiem jest tłusty twaróg, który odpowiada za słodko – kwaśny smak gziku. Warto wymieszać go z kwaśną śmietaną. Polecamy przepis na domowy gzik, który będzie idealny do gotowanych ziemniaków.

W skrócie

Zestawienie twarogu i ziemniaków jest dobrze znane w kuchni polskiej. Na nim opiera się farsz do tradycyjnych pierogów ruskich. W Wielkopolsce prym wiodą poznańskie pyry z gzikiem. Gotowane ziemniaki podawane są z twarogiem wymieszanym ze śmietaną i doprawionym solą i pieprzem. Warto wiedzieć, że gzik wielkopolski został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych 11 maja 2007 roku. Zdradzamy przepis na tradycyjny gzik prosto z Poznania.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania gziku

Gzik do ziemniaków
Domowy gzik można podawać do różnorodnych dań z ziemniaków np.: z plackami ziemniaczanymi. Anna Daniluk

Gzik – przepis do dań ziemniaków

Liczba porcji: dla 2 – 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g tłustego twarogu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 70 g śmietany 18 procent,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić pyszny gzik?

Przygotowanie:

  1. Twaróg należy rozgnieść widelcem razem ze śmietaną do momentu uzyskania grudkowatej, jednolitej konsystencji.
  2. Cebulę trzeba obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę. Tak samo należy postąpić z ząbkiem czosnku.
  3. Szczypiorek trzeba drobno posiekać.
  4. Zioła należy dodać do twarogu, dokładnie wymieszać i doprawić solą z czarnym pieprzem.
  5. Gzik jest gotowy do podania.

Opcjonalnie można do gziku poza szczypiorkiem dodać posiekaną natkę pietruszki lub czosnek niedźwiedzi. Wyjątkowego smaku gziku doda olej lniany tłoczony na zimno. W takim przypadku trzeba go polać na wierzchu gziku ułożonego na ziemniaku.

Śmietana do gzika

Tradycyjnie do gzika używa się gęstej śmietany, która ma nadać twarogowi zwartą konsystencję. Najczęściej korzysta się z tłustej śmietany 18 procent, choć można nieco odchudzić danie, korzystając ze śmietany 12 procent. Czasem spotkać można unowocześnione przepisy korzystające z jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego. Warto wiedzieć, że takie dietetyczne wersje gziku nie są tradycyjnym daniem.

Czytaj także:

Sposób podania

Zgodnie z obyczajem gzik podawany jest do ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Takie kartofle warto polać roztopionym masłem i dopiero na rozkrojone położyć hojną porcję gziku. Gzik sprawdzi się także do domowych pieczonych ziemniaków, chrupiących placków ziemniaczanych i frytek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Tradycyjny gzik podany na ugotowanych w mundurkach ziemniakach można polać olejem lnianym tłoczonym na zimno. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Najlepszy gzik do ziemniaków. Na obiad robię tradycyjny prze...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni