Najlepsze słodkości z karmelem. Do schrupania z rodziną lub z przyjaciółmi. Wyjaśniamy, jak zrobić karmel i proste, domowe słodycze

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz najlepsze przepisy na domowe słodycze z karmelem. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz najlepsze przepisy na domowe słodycze z karmelem. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Karmel to przepyszny dodatek do ciast i deserów. Można z niego robić także wyśmienite przekąski, które schrupiemy podczas rodzinnego seansu filmowego czy imprezy z przyjaciółmi. W naszym zestawieniu znajdziesz przepisy na łatwe do zrobienia i wyśmienite słodkości z karmelem. Polecamy m.in. szyszki z karmelem, karmelizowane orzechy czy Tartę Tatin.

W skrócie

Karmel powstał w chwili, gdy jakiś pierwszy kulinarny geniusz postanowił podgrzać cukier i zobaczyć, co się stanie. Okazało się, że cukier zmienia kolor na złotobrązowy, lekko się roztapia i tworzy przepyszną, słodką masę. Od tego czasu znalazł wiele zastosowań w kuchni, ale najczęściej dodaje się go do różnego rodzaju ciast i deserów. Dorośli, którzy w czasach PRL (i braku słodyczy w sklepach) byli dziećmi z pewnością pamiętają, jak mamy i babcie przygotowywały z cukru najprostsze i prawdopodobnie najsmaczniejsze karmelki.

Jak zrobić karmel? Dwie proste metody

Pierwszy sposób na zrobienie karmelu to po prostu wrzucenie cukru na patelnię i podgrzewanie do momentu, aż zrobi się brązowozłoty. W tym momencie trzeba szybko zdjąć masę z ognia, bo zrobi się gorzka.
Jest też pewniejszy sposób. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki wody i w niej rozpuszczamy cukier. Karmel tworzy się trochę dłużej, ale już tak łatwo się nie przypali.

Czy karmel i kajmak to to samo?

Nie do końca, choć można powiedzieć, że kajmak powstaje na bazie karmelu. Kajmak to nic innego masa, która powstaje na bazie cukru, masła i schłodzonego mleka, które następnie jest podgrzewane. Mamy tu więc więcej składników niż w samym karmelu, a całość jest bardziej mleczna i kremowa.

Karmel – przepisy na najlepsze słodkości

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z karmelu, to polecam zestawienie prostych deserów, które przygotujesz w domu w kilka chwil. W naszej galerii znajdziesz przepisy na:

Karmelizowane orzechy - przepis na domowe słodycze do chrupania
Pachnący słony karmel i chrupiące, aromatyczne orzeszki smakują razem wyśmienicie. Możesz podjadać je do filmu lub podać na imprezę i spotkanie z bliskimi. Sprawdź, jakie są dobre. Z tego przepisu dowiesz się także, jak zrobić słony karmel.

Karmelki kokosowe - przepis na najlepsze domowe cukierki
To delikatne kuleczki z karmelu i wiórków kokosowych, które są tak pyszne, że wprost rozpływają się w ustach. Smakują podobnie jak popularne krówki. Karmelki są miękkie i lekko ciągnące. Po prostu palce lizać! Wypróbuj przepis na słodkie kuleczki i zobacz film, jak je zrobić.

Karmelowe szyszki - słynny deser z PRL
W czasach PRL były prawdziwym hitem. Warto wrócić do tych smakołyków i przygotować je na weekend. Są idealnie karmelowe, słodkie i bardzo proste do przygotowania. Taki deser sprawi radość każdemu. Wypróbuj przepis na szyszki z ryżu preparowanego.

Domowy sos karmelowy do kawy - przepis na domowy syrop
Domowy sos karmelowy jest idealnym dodatkiem do kawy, ciast i deserów. Wiemy, jak samodzielnie zrobić karmel, słony karmel i sos karmelowy. Zobacz wskazówki i wypróbuj nasz przepis. Zobacz, jak powstaje smaczny karmel.

Tarta Tatin - przepis na pyszną tartę z jabłkami
To rodzaj popularnej francuskiej tarty z jabłkami. Smakuje przepysznie i kusząco pachnie karmelem. Mam dla ciebie prosty przepis na ten smakołyk. Zrobisz i upieczesz całość na jednej patelni. Gwarantuję, że smak tego ciasta cię zachwyci. Przekonaj się i wypróbuj przepis na Tartę Tatin, czyli odwrócone ciasto z karmelizowanymi jabłkami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni