Doskonały makaron z cukinią po włosku. Kremowy sos z dodatkiem sera smakuje bajecznie. Wypróbuj przepis na pyszne spaghetti z cukinią

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Makaron z cukinią w bajecznym, kremowym sosie to pomysł na prosty obiad bez mięsa. Wystarczą trzy składniki, żeby zaniemówić z wrażenia, tak smaczne jest to danie. Spaghetti alla Nerano zrobisz w nieco ponad kwadrans i w ogóle się przy nim nie napracujesz. Wypróbuj przepis na prosty i pyszny letni obiad z cukinią.

W skrócie:

Spaghetti alla Nerano to nic innego, jak makaron z cukinią. Można dodać – wyśmienity makaron z cukinią, jak to zwykle bywa w przypadku włoskich dań. Jak to się dzieje, że Włosi tworzą swoje pasty z trzech lub czterech składników, a efekt jest fenomenalny? Chodzi właśnie o tę prostotę oraz o jakość produktów. Nie inaczej jest w przypadku pasta alla Nerano, w którym główne role gra cukinia oraz ser Provolone del Monaco. Według legendy danie stworzyła Maria Grazia, właścicielka tawerny w miejscowości Nerano, leżącej na przepięknym wybrzeżu Amalfitańskim.

Makaron z cukinią to pomysł na lekki obiad bez mięsa
Makaron z cukinią to pomysł na lekki obiad bez mięsa Karolina Głogowska

W Polsce niestety nie mamy tak łatwego dostępu, jak Włosi, do wybornego sera Provolne del Monaco. Nie oznacza to jednak, że nie możemy zjeść doskonałego spaghetti z cukinią na sposób włoski. Jeśli nie znajdziesz Provolone, dodaj po prostu więcej parmezanu lub innego twardego sera. Nie będzie to już oryginalne spaghetti alla Nerano, ale wciąż przepyszny makaron z cukinią i serem. W tym daniu stosujemy też prosty, włoski trik. Na patelni należy mocno rozgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek, a potem go wyjąć. Nie dodajemy go do makaronu, chodzi tylko o to, żeby oliwa nabrała czosnkowego smaku. Spróbuj, a przekonasz się, jakie to pyszne.

Spaghetti alla Nerano – przepis na pyszny makaron z cukinią

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g spaghetti,

  • 1 średnia cukinia,

  • 100 g sera Provolone del Monaco,

  • 50 g parmezanu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić prosty makaron z cukinią i serem?

  1. Makaron ugotowałam al dente.

  2. Na patelni rozgrzałam oliwę.

  3. Pokroiłam czosnek w plasterki, wrzuciłam go na patelnię, podsmażyłam i wyjęłam. Oliwa powinna nabrać czosnkowego smaku.

  4. Cukinię pokroiłam w cienkie plasterki. Możesz też zetrzeć ją na mandolinie.

  5. Wrzuciłam cukinię na mocno rozgrzaną czosnkową oliwę i podsmażyłam aż się zrumieniła.

  6. Odcedziłam makaron i dodałam do cukinii. Dolałam też 3 łyżki wody z gotowania makaronu.

  7. Do makaronu starłam oba rodzaje sera. Całość wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni