Spis treści
Dynia to królowa jesieni. Można z niej przygotować przeróżne dania i przetwory. Idealnie nadaje się także do ciast i deserów. Wystarczy poddusić ją do miękkości na patelni i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Taka dyniowa masa dodana do ciasta na muffinki sprawi, że babeczki zyskają piękny pomarańczowy kolor, a także wspaniały aromat i wilgotne, miękkie wnętrze.
Muffinki smakują pysznie zarówno same jak i z kremem czy lukrem. Ja proponuję ozdobić je delikatną, waniliową bitą śmietaną. To najprostszy i najszybszy do wykonania dodatek do muffinek. Dodatkowo warto posypać je odrobiną posiekanych orzechów włoskich i oprószyć cynamonem.
Przepis na muffinki dyniowe
czas przygotowania: 20 minut + pieczenie ok. 20 minut
porcja na 12 muffinek,
poziom trudności: łatwy

Składniki:
- 200 g obranej dyni,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka masła do smażenia.
Opcjonalnie do dekoracji:
- 200 g śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
- kilka posiekanych orzechów,
- szczypta cynamonu do posypania.
Jak zrobić muffinki dyniowe?
- Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną na kawałki i obraną dynię.
- Ustaw mały ogień i podsmażaj dynię ok. 5 minut, aż zmięknie.
- Przełóż dynię do miseczki, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem lub dokładnie rozgnieć widelcem.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier brązowy, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
- W drugim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z olejem i przestudzoną, zmiksowaną dynią.
- Przelej masę dyniową do suchych składników i wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę do foremek na muffinki, napełnij je do 3/4 wysokości.
- Piecz muffinki dyniowe ok. 20 minut w 170 stopniach.
- Upieczone wyjmij z foremek i wystudź.
- Możesz udekorować muffinki ubitą śmietaną z cukrem, a wierzch posypać posiekanymi orzechami i oprószyć cynamonem
.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?