Mocno czekoladowe ciasto z Nutellą. Tak pyszne, że palce lizać! Idealny przepis na Światowy Dzień Nutelli

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, czekoladowe ciasto z Nutellą. Podpowiadamy, jak je wykonać krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne, czekoladowe ciasto z Nutellą. Podpowiadamy, jak je wykonać krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Światowy Dzień Nutelli obchodzimy 5 lutego. Jak uczcić taką słodką okazję? Najlepiej z kawałkiem pysznego ciasta. Mamy dla Ciebie przepis na mocno czekoladowe ciasto z Nutellą, które jest szybkie i proste do przygotowania. Takiemu wypiekowi nikt się nie oprze. Miękkie i wilgotne ciasto, pachnące czekoladą, oblane pyszną polewą i to wszystko z dodatkiem kremu Nutella - pyszne, że aż palce lizać! Sprawdź i wypróbuj nasz przepis.

Spis treści

Historia kremu Nutella

Nutella to pyszny czekoladowo-orzechowy krem, którego początki sięgają 1964 roku.

- Pierwsza wersja kremu Nutella powstała jako pomysłowe rozwiązanie poważnego problemu, jakim były trudności z zaopatrzeniem w kakao po II wojnie światowej. Pietro Ferrero, cukiernik z Piemontu we Włoszech, wpadł na genialny pomysł - stworzył słodką pastę z orzechów laskowych i cukru, dodając do nich odrobinę trudno dostępnego wówczas kakao. Tak narodził się przodek kremu Nutella- czytamy na oficjalnej stronie kremu Nutella nutella.com.

Początkowo sprzedawano słodką pastę uformowaną w bloki, które kroiło się w plastry na kanapkę. Po jakimś czasie opracowano przepis na krem.

Obecną formę Nutella zawdzięcza Michelowi Ferrero, synowi Pietra, który udoskonalił recepturę i stworzył pierwszy na świecie słoik kremu z orzechów laskowych i kakao o nazwie Nutella.

Światowy Dzień Nutelli

Światowy Dzień Nutelli obchodzony jest 5 lutego. Święto to zapoczątkowane zostało w 2007 roku przez amerykańską blogerkę Sarę Rosso, która chciała zainspirować do dzielenia się swoją pasją do tego pysznego kremu w mediach społecznościowych.

Tego dnia miłośnicy Nutelli zamieszczają na Facebooku i na Instagramie pod hashtagiem #WorldNutellaDa posty, zdjęcia i przepisy na dania z Nutellą w roli głównej.

Mamy dla Ciebie przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem tego kakaowo-orzechowego kremu.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować mocno czekoladowe ciasto z Nutellą:

Przepis na ciasto mocno czekoladowe z Nutellą

( czas wykonania: ok. 1 godziny)

Polej przygotowaną polewą jeszcze ciepłe ciasto
Polej przygotowaną polewą jeszcze ciepłe ciasto Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3 duże łyżki kakao
  • 5 dużych łyżek Nutelli
  • 1 szklanka cukru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • pół szklanki posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków

Jak zrobić pyszne czekoladowe ciasto z Nutellą?

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. W garnuszku rozpuść margarynę, kakao, cukier i wodę.
  3. Gotuj ok 2 min na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Zdejmij kakaową mieszankę z ognia, odlej z niej do innego naczynia 12 łyżek, a do reszty dodaj 3 łyżki Nutelli i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw do wystygnięcia.
  6. Oddziel żółtka od białek
  7. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem
  8. Białka ubij na sztywną pianę.
  9. Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj do ubitych białek żółtka.
  10. Wlej powoli przestudzoną kakaową mieszankę z Nutellą oraz dodaj mąkę.
  11. Gdy całość będzie dokładnie wymieszana wsyp kawałki czekolady i wymieszaj już łyżką.
  12. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  13. Piecz ok 30 minut.
  14. Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika przygotuj polewę - przełóż do garnuszka odlaną wcześniej kakaową masę i podgrzej. Gdy będzie już ciepła, zdejmij z ognia i dodaj do niej 2 łyżki Nutelli i wymieszaj.
  15. Udekoruj polewą jeszcze ciepłe ciasto. Gotowe.

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić ciasto czekoladowe z Nutellą krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!

Pyszne, czekoladowe ciasto z Nutellą. Podpowiadamy, jak je wykonać krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Mocno czekoladowe ciasto z Nutellą. Tak pyszne, że palce liz...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Popatrzcie sobie na skład Nutella i zastanówcie się, czy rzeczywiście dalej chcecie to jeść. Ponadto mamy dobrą, polską żywność. Nie musimy kupować u Niemca.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie