Mini pączki budyniowe na karnawał i tłusty czwartek. Przepis na ciasto bez dodatku drożdży. Mięciutkie pączki zrobisz w mig

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Szybkie pączki do zrobienia w kilka chwil
Szybkie pączki do zrobienia w kilka chwil Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Sekretem delikatnych mięciutkich mini pączków jest ugotowany budyń, który dodajemy do ciasta. Dzięki niemu pączki są delikatne jak chmurka, pachną wanilią i rozpływają się w ustach. Nie trzeba nawet dodawać do nich drożdży, więc przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Możesz się nimi zajadać przez cały karnawał 2024.

W skrócie

Pączki z przepisu, który mam dziś dla ciebie, są niewielkie i mięciutkie, idealne na jeden kęs. Choć w wielu przepisach do ciasta na pączki dodaje się budyń w proszku, tutaj używamy budyniu ugotowanego. Dzięki temu mini pączki są wyjątkowo delikatne w środku. Smakują tak pysznie, że raczej nie poprzestaniesz na jednej porcji, ale od czego jest karnawał? Mini pączki z budyniem możesz smażyć nawet codziennie, bo ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Dużym ułatwieniem jest fakt, że nie musimy dodawać do ciasta drożdży, a więc nie czekamy aż wyrośnie, tylko smażymy od razu.

Mini pączki budyniowe – przepis na karnawałową przekąskę

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 40 mini pączków
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 3 duże jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • sól,
  • 500 ml oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Jak przygotować mini pączki budyniowe?

  1. Najpierw ugotowałam budyń wg przepisu na opakowaniu, zużywając do niego 500 ml mleka i czubatą łyżkę cukru.
  2. Do nieco przestygniętego budyniu dodałam resztę cukru, jajka i spirytus. Wymieszałam.
  3. Osobno wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Suche składniki dodałam do masy budyniowej i ponownie wymieszałam.
  5. Ciasto powinno być gęste, ale może pozostać nieco grudkowate.
  6. W dużym garnku rozgrzałam olej. Sprawdziłam, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając odrobinę ciasta – powinno zacząć się od razu smażyć.
  7. Na rozgrzany olej wrzucałam małe kulki ciasta i smażyłam, aż zrobiły się rumiane.
  8. Usmażone pączki wyłożyłam na talerz z papierowym ręcznikiem. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Możesz także polać je lukrem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.