W skrócie
Pączki z przepisu, który mam dziś dla ciebie, są niewielkie i mięciutkie, idealne na jeden kęs. Choć w wielu przepisach do ciasta na pączki dodaje się budyń w proszku, tutaj używamy budyniu ugotowanego. Dzięki temu minipączki są wyjątkowo delikatne w środku. Smakują tak pysznie, że raczej nie poprzestaniesz na jednej porcji, ale od czego jest karnawał? Minipączki z budyniem możesz smażyć nawet codziennie, bo ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Dużym ułatwieniem jest fakt, że nie musimy dodawać do ciasta drożdży, a więc nie czekamy aż wyrośnie, tylko smażymy od razu.
Minipączki budyniowe – przepis na karnawałową przekąskę
Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja: 40 minipączków.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 3 duże jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki spirytusu,
- sól,
- 500 ml oleju do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Polecam także: Najsmaczniejsze pączki z budyniem
Jak przygotować minipączki budyniowe?
Sposób przygotowania:
- Najpierw ugotowałam budyń wg przepisu na opakowaniu, zużywając do niego 500 ml mleka i czubatą łyżkę cukru.
- Do nieco przestygniętego budyniu dodałam resztę cukru, jajka i spirytus. Wymieszałam.
- Osobno wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Suche składniki dodałam do masy budyniowej i ponownie wymieszałam.
- Ciasto powinno być gęste, ale może pozostać nieco grudkowate.
- W dużym garnku rozgrzałam olej. Sprawdziłam, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając odrobinę ciasta – powinno zacząć się od razu smażyć.
- Na rozgrzany olej wrzucałam małe kulki ciasta i smażyłam, aż zrobiły się rumiane.
- Usmażone pączki wyłożyłam na talerz z papierowym ręcznikiem. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Możesz także polać je lukrem.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!