Miękka golonka na obiad. Poznaj sekret soczystego mięsa. Z tym przepisem będzie rozpływać się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszna golonka z piekarnika będzie rozpływać się w ustach, jeżeli wcześniej obgotujemy ją w bulionie warzywnym.
Pyszna golonka z piekarnika będzie rozpływać się w ustach, jeżeli wcześniej obgotujemy ją w bulionie warzywnym. 123rf.com/alexraths/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjna golonka pieczona w brytfance ma zagorzałych fanów. Dla wielu osób jest to obowiązkowy posiłek do zjedzenia w karczmach lub na wiejskich biesiadach. Ważne, aby uzyskać idealny kontrast między chrupiąca skórką a miękkim mięsem. Zobacz przepis na idealną golonkę.

W skrócie

Popularnym przepisem na zrobienie golonki w domu, jest ugotowanie jej w piwie. Można sięgać po ciemne piwo, które nada daniu ciemniejszej barwy i w trakcie pieczenie pozostawi głębszy smak. Alkohol w trakcie pieczenia wyparuje, ale pozwoli szybciej skruszyć mięso. Wcześniejsze obgotowanie mięsa sprawi, że danie będzie wyjątkowo delikatne. Tak powstanie najlepsza golonka na obiad. Poznaj przepis na najlepszą golonkę na imprezy w rodzinnym gronie.

Gotowana golonka z piekarnika – przepis na domowy posiłek

Liczba porcji: dla 2 – 4 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg golonki wieprzowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 bulwy selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziela angielskie,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 5 g soli,
  • 1,5 l wody albo tyle, aby przykryć mięso w naczyniu.

Marynata do pieczenia:

  • 1 szklanka ciemnego piwa,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki.

Jak zrobić golonkę?

Przygotowanie:

  1. Golonkę przed gotowaniem warto opalić nad palnikiem gazowym, aby pozbyć się resztek włosów.
  2. Do dużego garnka należy wlać wodę, dodać obrane, pokrojone na ćwiartki warzywa i przyprawy. Cebulę należy obrać i lekko przypalić nad ogniem, w taki sam sposób jak do rosołu.
  3. Gdy bulion warzywny się zagotuje, należy włożyć do niego golonkę.
  4. Taką golonkę trzeba piec przez 45 minut, aż będzie miękka.
  5. Mięso należy przełożyć do brytfanki lub głębokiego naczynia żaroodpornego.
  6. Następnie z musztardy, papryki i majeranku trzeba zrobić marynatę do golonki.
  7. Powstałą marynatą należy dokładnie wysmarować mięso i odstawić na godzinę, aby smaki przeszły golonki.
  8. Kolejnym krokiem jest wymieszanie piwa ze szklanką wywaru pozostałego z gotowania golonek. Powstałą zalewę należy umieścić w naczyniu, polewając wokół golonek.
  9. Brytfankę lub naczynie żaroodporne należy przykryć od góry pokrywką.
  10. Golonkę w piwie należy wstawić do nienagrzanego piekarnika ustawionego na 190° Celsjusza. Naczynie z golonką powinno być na najniższym poziom. Golonka powinna piec się przez godzinę od momentu nagrzania piekarnika.
  11. Aby golonka się zarumieniła, 15 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę.
  12. Golonka jest gotowa do podania. Można to sprawdzić poprzez nakłucie jej widelcem lub termometrem kuchennym. Mięso wewnątrz powinno osiągnąć minimum 70° Celsjusza.

Sposób podania golonki

Krucha golonka z piekarnika może być podawana na wiele sposobów. Najczęściej jest to purée ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty. Znakomicie sprawdza się także modra kapusta. Do golonki można zrobić szybki sos pieczeniowy, który podkreśli smak mięsa.

Dodatki do golonki

Wśród przypraw, które podkreślą smak golonki, można skorzystać z mielonego kminu rzymskiego, kminku, tymianku albo sproszkowanych ziaren kolendry. Marynatę do golonki można także wzbogacić słodkim smakiem miodu i zaostrzyć dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.