W skrócie
Popularnym przepisem na zrobienie golonki w domu, jest ugotowanie jej w piwie. Można sięgać po ciemne piwo, które nada daniu ciemniejszej barwy i w trakcie pieczenie pozostawi głębszy smak. Alkohol w trakcie pieczenia wyparuje, ale pozwoli szybciej skruszyć mięso. Wcześniejsze obgotowanie mięsa sprawi, że danie będzie wyjątkowo delikatne. Tak powstanie najlepsza golonka na obiad. Poznaj przepis na najlepszą golonkę na imprezy w rodzinnym gronie.
Gotowana golonka z piekarnika – przepis na domowy posiłek
Liczba porcji: dla 2 – 4 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/4 bulwy selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziela angielskie,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 5 g soli,
- 1,5 l wody albo tyle, aby przykryć mięso w naczyniu.
Marynata do pieczenia:
- 1 szklanka ciemnego piwa,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki.
Jak zrobić golonkę?
Przygotowanie:
- Golonkę przed gotowaniem warto opalić nad palnikiem gazowym, aby pozbyć się resztek włosów.
- Do dużego garnka należy wlać wodę, dodać obrane, pokrojone na ćwiartki warzywa i przyprawy. Cebulę należy obrać i lekko przypalić nad ogniem, w taki sam sposób jak do rosołu.
- Gdy bulion warzywny się zagotuje, należy włożyć do niego golonkę.
- Taką golonkę trzeba piec przez 45 minut, aż będzie miękka.
- Mięso należy przełożyć do brytfanki lub głębokiego naczynia żaroodpornego.
- Następnie z musztardy, papryki i majeranku trzeba zrobić marynatę do golonki.
- Powstałą marynatą należy dokładnie wysmarować mięso i odstawić na godzinę, aby smaki przeszły golonki.
- Kolejnym krokiem jest wymieszanie piwa ze szklanką wywaru pozostałego z gotowania golonek. Powstałą zalewę należy umieścić w naczyniu, polewając wokół golonek.
- Brytfankę lub naczynie żaroodporne należy przykryć od góry pokrywką.
- Golonkę w piwie należy wstawić do nienagrzanego piekarnika ustawionego na 190° Celsjusza. Naczynie z golonką powinno być na najniższym poziom. Golonka powinna piec się przez godzinę od momentu nagrzania piekarnika.
- Aby golonka się zarumieniła, 15 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę.
- Golonka jest gotowa do podania. Można to sprawdzić poprzez nakłucie jej widelcem lub termometrem kuchennym. Mięso wewnątrz powinno osiągnąć minimum 70° Celsjusza.
Czytaj także: Tradycyjne cynaderki jak z PRL-u. Poznaj przepis na domowy posiłek z podrobów. Tym daniem zajadano się w barach mlecznych
Sposób podania golonki
Krucha golonka z piekarnika może być podawana na wiele sposobów. Najczęściej jest to purée ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty. Znakomicie sprawdza się także modra kapusta. Do golonki można zrobić szybki sos pieczeniowy, który podkreśli smak mięsa.
Dodatki do golonki
Wśród przypraw, które podkreślą smak golonki, można skorzystać z mielonego kminu rzymskiego, kminku, tymianku albo sproszkowanych ziaren kolendry. Marynatę do golonki można także wzbogacić słodkim smakiem miodu i zaostrzyć dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?