Na deser podaj zakręcony chlebek dwukolorowy z kakao. Przepis zdradziła entuzjastka drożdżowych wypieków. Jeden trik przedłuża świeżość

Anna Daniluk
Ciasto drożdżowe z kakao to atrakcyjny wypiek do popołudniowej kawy lub do kubka mleka na śniadanie.
Ciasto drożdżowe z kakao to atrakcyjny wypiek do popołudniowej kawy lub do kubka mleka na śniadanie. Marzena Szkodzińska
Domowy zakręcony chlebek dwukolorowy ma wspaniały smak i zapach dzięki użyciu wysokiej jakości kakao. Marzena Szkodzińska wskazała ten chlebek jako jedyny przepis, który wymagał przez nią dłuższego dopracowania. Finalny efekt spełnia oczekiwania nawet wybrednych łasuchów. Poznaj przepis na atrakcyjny wypiek lubiących czekoladowe przysmaki.

W skrócie:

Chcesz zaskoczyć gości lub rodzinę pachnącym ciastem drożdżowym? Zrób dwukolorowy zakręcony chlebek drożdżowy według przepisu Marzeny Szkodzińskiej. Przepis pochodzi z książki „Drożdżowe Love” opublikowanej przez wydawnictwo PurpleBook. Takie ciasto jest dość łatwe i szybkie do przygotowania, jeśli masz odrobinę wprawy. Ten dwukolorowy wypiek jest przepyszny i dzięki użyciu ciasta zaparzanego długo zachowuje świeżość. Jeśli chcesz poznać więcej trików na udane ciasto drożdżowe, przeczytaj rozmowę z Marzeną Szkodzińską, ekspertką w dziedzinie domowych wypieków.

Zakręcony chlebek dwukolorowy – przepis na wyjątkowy wypiek

Liczba porcji: 12–14 kawałków.

Czas przygotowania: 25 minut + czas wyrastania ciasta i pieczenia.

Stopień trudności: średni.

Naczynie: keksówka o wymiarach 35 × 12 cm.

Składniki:

Ciasto zaparzane:

  • 150 ml gorącego mleka,

  • 50 g mąki.

Ciasto właściwe – etap pierwszy:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 30 g cukru szczypta soli,

  • 20 g świeżych drożdży,

  • 330 ml ciepłego mleka,

  • 80 g roztopionego masła.

Ciasto właściwe – etap drugi:

  • 20 g kakao naturalnego,

  • 20 g mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania chlebka,

  • masło do wysmarowania blaszki.

Jak zrobić zakręcony chlebek dwukolorowy?

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto zaparzane: Do miseczki wsyp mąkę i zalej ją gorącym mlekiem. Wymieszaj widelcem lub trzepaczką. Odstaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia.

  2. Ciasto właściwe: Do kubka wkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Wymieszaj i odstaw na chwilkę, aby całość zrobiła się płynna.

  3. Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej ciepłe mleko i roztopione masło.

  4. Wlej drożdże i dodaj ciasto zaparzane. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem przez 6 minut.

  5. Ciasto podziel na dwie części – do jednej części dodaj kakao, do drugiej mąkę. Wyrabiaj ponownie, aby składniki się połączyły, po czym przełóż ciasto do dwóch misek.

  6. Naczynia przykryj ściereczkami i zostaw na 2 godziny.

  7. Następnie każdą część rozwałkuj na blacie lekko podsypanym mąką (lub na stolnicy) na prostokątny placek, oba mają być mniej więcej tej samej wielkości.

  8. Na jasny placek nałóż placek ciemny i rozwałkuj jeszcze raz.

  9. Zawiń ciasto jak roladę – do połowy, rolując wzdłuż dłuższego boku. Pozostałe ciasto natnij, tworząc paski, każdy z pasków zawiń w rulonik. Potem zwiń ciasto jak roladę do końca.

  10. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem.

  11. Zostaw na 20–30 minut, aby podrosło. Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem, użyj do tego celu pędzelka.

  12. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 40–50 minut, aż się ładnie zrumieni.

  13. Upieczony chlebek przełóż na kratkę, aby przestygł.

    Przepis z książki „Drożdżowe Love” Marzeny Szkodzińskiej udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Purple Book.

    Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni