Lekka i wyrazista sałatka z paluszkami krabowymi. Dodaję do niej pyszny sos majonezowy. Wypróbuj prosty przepis na szybką sałatkę z surimi

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sałatka z paluszkami krabowymi to pomysł na szybką przekąskę na imprezę
Sałatka z paluszkami krabowymi to pomysł na szybką przekąskę na imprezę 123rf/olyasolodenko/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na prostą i pyszną przekąskę na imprezę? Przygotuj sałatkę z paluszkami krabowymi, ryżem, ogórkiem i kukurydzą. Dodaję do niej lekki sos majonezowy i lekko chłodzę w lodówce. Sałatka jest lekka i wyrazista w smaku, dobra na każdą porę roku.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyśmienitą sałatkę z paluszkami krabowymi. Idealnie nadaje się na imprezy, zwłaszcza gdy nie masz dużo czasu na przygotowania. Zrobisz ją w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Paluszki krabowe, nazywane również surimi, zazwyczaj używane są do sushi. Tym razem proponuję wykorzystać je do prostej, ale pysznej sałatki. Świeże ogórki i zielenina, np. szczypiorek lub koperek doskonale podkreślają smak surimi. W tym przepisie użyłam kukurydzy z puszki, ale sałatka z paluszków krabowych wybornie smakuje również z groszkiem. Wystarczy zrobić do niej prosty sos majonezowy z jogurtem i sokiem z cytryny. Dzięki niemu sałatka nabiera lekkości.

Sałatka z surimi – przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych (surimi),

  • 100 g ryżu,

  • puszka kukurydzy,

  • 2 ogórki gruntowe lub mały ogórek wąż,

  • 2 łyżki majonezu,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • łyżka jogurtu naturalnego,

  • szczypiorek lub koperek,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z surimi?

  1. Ryż ugotowałam na sypko, odcedziłam i zostawiłam do ostygnięcia. Następnie przełożyłam go do salaterki.

  2. Dodałam kukurydzę z puszki (można ją także zastąpić groszkiem).

  3. Ogórki obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do sałatki.

  4. Paluszki krabowe pokroiłam i dodałam do sałatki.

  5. Posypałam całość posiekanym szczypiorkiem.

  6. W osobnej miseczce wymieszałam majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.

  7. Polałam sałatkę sosem i wymieszałam.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni