Łączę dwa składniki i mam pyszne, ekspresowe kluski. Ten przepis to hit internetu. Kultowe koreańskie danie do zrobienia w kilka chwil

Karolina Głogowska
Koreańskie kluseczki topoki podaje się z sosem sojowym i warzywami
Koreańskie kluseczki topoki podaje się z sosem sojowym i warzywami 123rf/topntp/zdjęcie ilustracyjne
Jedno z najpopularniejszych, koreańskich dań właśnie podbija internet. Topoki, czyli koreańskie kluseczki ryżowe są banalnie proste do przygotowania. Robi się je dosłownie z dwóch składników, a następnie przygotowuje łatwy sos z warzywami. To idealny posiłek w te dni, gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni.

W skrócie:

Nie chce ci się gotować? Szukasz pomysłu na proste i szybkie do przygotowania danie? Marzy ci się fast food, ale wolisz zjeść coś zdrowego? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis nakoreańskie kluski ryżowe. Są nie tylko zdrowe i pyszne, ale również bajecznie proste do zrobienia. To smakowity i sycący obiad w kilka chwil. Kluseczki, nazywane tteokbokki lub topoki (wymawiaj: topoki) możesz zrobić na dwa sposoby. Pierwszy jest zupełnie banalny – wystarczy, że kupisz gotowe kluski w sklepie z żywnością azjatycką lub przez internet. Są one sprzedawane w opakowaniach i warto zrobić taki zakup na zapas, a potem wykorzystać, gdy nie masz pomysłu czy ochoty na gotowanie. Druga opcja to własnoręczne przygotowaniekluseczek z papieru ryżowego. Nie przerażaj się, to naprawdę łatwe, a przepis podaję na końcu artykułu.

Z czym jeść topoki, koreańskie kluseczki?

Tteokboki to jedna z najstarszych koreańskich potraw, a pierwsze zachowane przepisy na te kluseczki powstały w XIV wieku. Tradycyjnie podaje się je w pikantnym, ciemnym sosie z warzywami. Podstawę stanowi sos sojowy, pasta gochujang oraz ziarna sezamu. Reszta zależy już od fantazji kucharza. Można dorzucić marchewkę, fasolkę, tofu czy grzybki shitake. Całość warto posypać także posiekaną dymką. Topoki to popularny w Korei przysmak, który przyrządza się na wiele sposobów i sprzedaje na każdym rogu, w ulicznych budkach z jedzeniem i w barach. To także coś w rodzaju fast foodu, ale jak na Koreańczyków przystało, jest on zdrowy.

Topoki – przepis na koreańskie kluseczki ryżowe

Czas przygotowania: 20-40 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g klusek ryżowych (gotowych lub z przepisu poniżej),

  • 1 łyżka pasty gochujang,

  • 2 marchewki,

  • 2 dymki,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 kubki bulionu warzywnego,

  • łyżka sosu sojowego,

  • łyżka cukru trzcinowego,

  • łyżka oleju sezamowego,

  • łyżka sezamu.

Jak zrobić koreańskie kluski ryżowe?

  1. Jeśli masz gotowe kluseczki, wyjmij je z opakowania, opłucz i zalej wrzątkiem. Zostaw do namoczenia przez 30 minut.

  2. W tym czasie pokrój marchewkę i dodaj do bulionu. Gotuj 15 minut.

  3. Następnie dodaj pastę gochujang, posiekany czosnek i dymkę, sos sojowy, olej sezamowy oraz cukier. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

  4. Odcedź kluseczki i także dodaj do sosu. Wymieszaj.

  5. Gotowe danie posyp ziarnami sezamu.

Takie danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Jeśli chcesz, możesz także przygotować domowe kluseczki. Zajmie to nieco więcej czasu, ale jest równie łatwe. Będziesz potrzebować ok. 20 arkuszy papieru ryżowego oraz ciepłą wodę. Tylko dwa składniki wystarczą, żeby zrobić pyszne, koreańskie kluseczki.

Jak przygotować domowe topoki?

  1. Przygotuj głębokie naczynie do moczenia papieru ryżowego oraz dużą, najlepiej drewnianą deskę. Deskę zwilż wodą, a do naczynia nalej ciepłą wodę.

  2. Połóż dwa arkusze papieru ryżowego jeden na drugim. Namocz je w naczyniu z wodą przez 5 sekund.

  3. Następnie szybko przełóż papier na deskę i zwiń w ciasny rulon.

  4. Odłóż rulon na bok i przygotuj w ten sam sposób pozostały papier. Z 20 arkuszy wyjdzie ci 10 rulonów.

  5. Kiedy zwiniesz cały papier, pokrój każdy rulon na ok. 5 cm kluseczki.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Kluseczki gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.

  7. Domowe topoki warto zagotować jeszcze przez 2-3 minuty z sosem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni