Kremowy sos do szparagów. Zobacz przepisy na 3 wyjątkowe sosy, które odmienią smak sezonowych warzyw. Same proste składniki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sos holenderski świetnie smakuje z gotowanymi szparagami.
Domowy sos holenderski świetnie smakuje z gotowanymi szparagami. Kasia Nowicka
Sos do szparagów to nieodzowny dodatek najadający charakteru sezonowym daniom. Świetnie sprawdzają się kremowe sosy na bazie zasmażki, a także lekkie dressingi wykonane na soku z cytryny i oleju z ziołami. Zebraliśmy propozycje na trzy sosy, które dodadzą smaku.

W skrócie

W sezonie na zielone szparagi warto przygotować sos z dodatkiem nabiału. Szczególnie dobrze smakują sosy na bazie sera camembert, gorgonzoli albo z dodatkiem drobno startego parmezanu. Łagodny smak serów długo dojrzewających będzie współgrał z ziemistym smakiem szparaga. Zobacz trzy propozycje na sosy do szparagów.

Czytaj: Szparagi w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska lub kolacja. Podczas pieczenia pachną obłędnie! Sprawdź przepis

Sos beszamel do szparagów

Klasyczne sosy do szparagów najczęściej przygotowywane są na bazie zasmażanej mąki z klarowanym masłem i gorącym mlekiem. W taki sposób powstaje tradycyjny sos beszamelowy jak w musace, który można zapiekać z białymi lub zielonymi szparagami. Za wyrazisty smak sosu odpowiada między innymi świeżo starta gałka muszkatołowa. Dzięki niej można wydobyć słodycz zielonych szparagów.

Szparagi z sosem holenderskim

Ugotowane na parze szparagi są jędrne i soczyste. Ich wyjątkowy smak jest skondensowany i nie ucieka do wody jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Delikatne szparagi można podawać z klasycznym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Szparagi z sosem holenderskim doskonale smakują oprószone posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Czytaj także:

Szparagi z sosem winegret

Szparagi znakomicie smakują podawane z lekkimi sosami. W sezonie na szparagi warto zajadać je z sosem winegret. Można przyrządzić go na bazie soku wyciśniętego ze świeżej cytryny lub nie za słodkiej pomarańczy. Sos do szparagów na bazie orzeźwiającego soku z cytryny można doprawiać ziołami. Na przykład sos winegret doskonale smakuje przyprawiony:

Do szparagów z sosem winegret można podawać uprażone płatki migdałowe lub pestki słonecznika. Zachęcamy do wypróbowania każdego rodzaju sosów. Dzięki temu dania ze szparagów nabiorą nowego smaku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.