Kotlety warzywne z batatów i kaszy. Są chrupiące, rumiane i bardzo smaczne. Wypróbuj prosty przepis na wyśmienite kotlety wegetariańskie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Chrupiące, rumiane kotlety warzywne przygotujesz z batatów i ulubionej kaszy. Są bardzo smaczne i świetnie smakują z sosem czosnkowym oraz sałatą z rukoli. Wypróbuj mój przepis na pyszne kotlety wegetariańskie z batatami i podaj prosty obiad bez mięsa.

W skrócie

Masz ochotę na kotlety wegetariańskie? Proponuję łatwe do zrobienia i bardzo smaczne kotlety z batatów. Dodaję do nich komosę ryżową, ale zamiast niej możesz użyć kaszy jaglanej lub perłowej. Żeby urozmaicić smak i sprawić, aby placki z batatów były jeszcze zdrowsze, dodaję posiekane liście jarmużu. Wszystko razem mieszam i formuję niewielkie kotlety warzywne. Wystarczy je usmażyć na oleju i podać z ulubionym sosem. Idealnie pasuje do nich domowy sos aioli. Kotleciki wystarczą jako obiad, ale mogą też stanowić pyszną przekąskę na imprezie. Jeśli chcesz, możesz podać do nich jakąś sałatkę. Proponuję równie łatwą do zrobienia sałatę z rukoli.

Kotlety z batatów podaj z sosem czosnkowym i sałatą, np. z rukoli.
Kotlety z batatów podaj z sosem czosnkowym i sałatą, np. z rukoli. Karolina Głogowska

Kotlety wegetariańskie z batatów – przepis na obiad bez mięsa

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 bataty,
  • 1 szklanka komosy ryżowej lub kaszy (jęczmiennej, jaglanej),
  • szklanka posiekanego jarmużu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżeczka suszonej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety wegetariańskie warzywne?

  1. Bataty obrałam, pokroiłam i ugotowałam do miękkości.
  2. Komosę ryżową przepłukałam, zalałam wodą (2 szklanki wody na szklankę komosy) i gotowałam przez ok. 15 minut.
  3. Ugotowane bataty ugniotłam jak puree, dodałam komosę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość wymieszałam.
  4. Formowałam małe placki z batatów a la kotleciki.
  5. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam kotlety aż zrobiły się rumiane.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni