Korzenne śliwki do herbaty – mają niepowtarzalny smak i aromat. Najlepszy przepis na przetwory ze śliwek w syropie. Zobacz wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Przetwory ze śliwek można przygotować na wiele sposobów. Polecam przepis ze słodkim syropem i korzennymi przyprawami. Smakują wyśmienicie zarówno same, jak i dodane do herbaty. Możesz użyć ich również do przygotowania pysznego deseru. Co ważne, zrobisz je szybko i bez problemu. Sprawdź i wypróbuj przepis na korzenne śliwki do herbaty.

W skrócie:

Herbata korzenna
Śliwki w syropie, pachnące korzennymi przyprawami to wyśmienity dodatek do herbaty. Zobacz przepis Katarzyna Puczyńska

Przetwory ze śliwek. Przepis z przyprawami korzennymi

Mam dla ciebie przepis na korzenne śliwki. To proste do przygotowania słodkie przetwory z owocami, które można dodać do herbaty czy deseru. Oprócz owoców warto wykorzystać także wyśmienity, pachnący cynamonem i goździkami syrop np. jako bazę do sosów sałatkowych. Całość zrobisz niemal błyskawicznie. Ja trzymam je w lodówce, ponieważ są zjadane w ciągu miesiąca. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zapasteryzować przetwory i przechowywać całą zimę.

Przepis na korzenne śliwki

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 małe słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • laska cynamonu,
  • 8 goździków.

Jak zrobić korzenne śliwki w syropie? Pyszny dodatek do herbaty

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i przetnij na pół. Usuń pestki.
  2. Połówki śliwek przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  3. Do każdego słoika włóż 4 goździki i pół laski cynamonu.
  4. Wodę zagotuj z cukrem i wanilią. Gotuj 10 minut.
  5. Gorącym syropem zalej śliwki w słoikach.
  6. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem.
  7. Przechowuj w lodówce lub w chłodnym, zacienionym miejscu.
  8. Jeśli chcesz, możesz także zapasteryzować słoiki, przez ok. 10 minut. Smacznego!
Śliwki w syropie, pachnące korzennymi przyprawami to wyśmienity dodatek do herbaty. Zobacz przepis

Korzenne śliwki do herbaty – mają niepowtarzalny smak i arom...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
dominik murawski
to mogłoby nieźle pasować do carmel dream basilura. Chętnie spróbuje takiego połączenia
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni