Wyśmienity koktajl z borówek, idealny na śniadanie. Jeden dodatkowy składnik sprawi, że napój nasyci na długo. Sprawdź ekspresowy przepis

Zobacz, jak prosto i szybko możesz zrobić pyszny koktajl śniadaniowy z borówek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak prosto i szybko możesz zrobić pyszny koktajl śniadaniowy z borówek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. Idealne na upały. To koktajl z borówkami. Jeden dodatkowy składnik sprawia, że nasycisz się na długo i nie będziesz czuć potrzeby podjadania między posiłkami. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj przepis na koktajl śniadaniowy.

Spis treści

Koktajl śniadaniowy z borówkami

Szukasz pomysłu na błyskawiczne śniadanie? Polecam przepis na pyszny koktajl jogurtowy z borówkami. Zrobisz go bardzo szybko i bez problemu. Do przygotowania koktajlu możesz użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców. Jeśli borówki będą bardzo kwaśne, proponuję osłodzić koktajl odrobiną miodu. Koktajl z borówkami jest nie tylko zdrowy, ale i i dietetyczny. Całość wzbogacają bowiem otręby owsiane.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny koktajl na śniadanie.

Przepis na koktajl z borówkami i otrębami owsianymi

czas przygotowania: ok. 5 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka borówek,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić koktajl śniadaniowy z borówkami?

  1. Umyłam borówki i przełożyłam do wysokiego naczynia do miksowania.
  2. Dodałam jogurt i zmiksowałam.
  3. Dodałam do koktajlu otręby i wymieszałam.
  4. Posłodziłam do smaku odrobiną miodu. Gotowe.

Może cię także zainteresować:

Czy warto jeść otręby owsiane?

Jeśli dbasz o figurę lub chcesz poprawić trawienie, wprowadź do swojej diety otręby owsiane. Mają one wiele zalet, a w połączeniu z jogurtem stanowią pyszną przekąskę.

Otręby są ubocznym produktem przerobu oczyszczonego ziarna zbóż na mąkę lub kaszę. Jedną z ich głównych zalet jest wysoka zawartość zdrowego błonnika.

Właściwości otrębów owsianych:

  • wpływają na przemianę materii,
  • są bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i potasu,
  • usprawniają perystaltykę jelit,
  • wspomagają pracę układu pokarmowego i trawiennego,
  • wpływają na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej,
  • regulują poziom glukozy we krwi,
  • redukują poziom złego cholesterolu LDL.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Otręby są bardzo zdrowe, ale nie warto ich jeść w nadmiarze. Zaleca się spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki otrębów dziennie.

Zobacz także: Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin. Dzięki kremowej konsystencji nasyci na długo

Zobacz, jak prosto i szybko możesz zrobić pyszny koktajl śniadaniowy z borówek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyśmienity koktajl z borówek, idealny na śniadanie. Jeden do...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni