Klasyczna ryba po grecku. Przepis na wyśmienitą rybę z warzywami nie tylko na święta. Poznaj tradycyjny sposób na dorsza

Katarzyna Puczyńska
Przepis na klasyczną rybę po grecku nie jest bardzo trudny w wykonaniu. Wystarczy usmażyć filety z dorsza lub innej ulubionej ryby i poddusić warzywa. Poznaj nasz sprawdzony przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przepis na klasyczną rybę po grecku nie jest bardzo trudny w wykonaniu. Wystarczy usmażyć filety z dorsza lub innej ulubionej ryby i poddusić warzywa. Poznaj nasz sprawdzony przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Klasyczna ryba po grecku to hit niemal każdego przyjęcia. Danie idealnie nadaje się na święta, sylwestra, a także inne spotkania z bliskimi. To pyszne filety z dorsza podane z porcją duszonych warzyw, doprawionych solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym oraz odrobiną ostrej papryki. Przekonaj się, jakie to pyszne i wypróbuj nasz przepis na rybę po grecku.

Spis treści

Ryba po grecku to popularne w Polsce danie, które nie jest jednak typowo greckim przysmakiem. Jego nazwa prawdopodobnie wzięła się od połączenia typowych dla kuchni śródziemnomorskiej składników tzn. ryby i duszonych warzyw. Potrawa idealnie nadaje się na świąteczny stół. Zachęcamy także do wypróbowania przepisu na paprykarz ze szczupakiem, który łączy w sobie smak ryby, pomidorów i papryki.

Proponuję doprawić warzywa nieco kwaśnym koncentratem pomidorowym, cukrem i odrobiną ostrej papryki. Takie połączenie jest wyraziste i pysznie komponuje się z delikatną rybą. Weganom proponujemy selerybę, czyli kotlety z selera podane jak ryba po grecku.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ryby po grecku

Ryba po grecku – przepis

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Porcja: na 7 kawałków ryby
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza,
  • ok. 500 g marchwi (6 marchewek średniej wielkości),
  • ok. 200 g pietruszki (1 duża pietruszka),
  • ok. 200 g selera korzeniowego (1/4 dużego selera),
  • 1 por,
  • ok. 300 g cebuli (2 średnie cebule),
  • 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/3 ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić rybę po grecku?

  1. Przygotowanie potrawy zacznij od umycia i obrania wszystkich warzyw.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce, na dużych, jarzynowych oczkach.
  3. Pora przekrój na pół i pokrój w drobne piórka.
  4. Cebulę przekrój na ćwiartki i również drobno posiekaj na piórka.
  5. Filety z dorsza umyj i dokładnie osusz. Pokrój na mniejsze porcje.
  6. Posyp rybę solą i pieprzem, a następnie delikatnie oprósz mąką pszenną.
  7. Rozgrzej olej na patelni i usmaż rybę na złoty kolor z obu stron.
  8. Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i por i chwilę podsmaż.
  9. Dodaj pozostałe warzywa, podsmaż pół minuty i wlej pół szklanki wody.
  10. Dopraw warzywa solą, pieprzem, musztardą, ostrą papryką i cukrem, a później podduś ok. pół godziny do miękkości.
  11. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i pozostałą część wody (pół szklanki), podduś 10 minut.
  12. Przełóż rybę na półmisek i przykryj jeszcze ciepłymi warzywami.

Ryba po grecku to najczęściej jedna z 12 tradycyjnych dań wigilijnych. Możesz przygotować ją dwa dni przed świętami Bożego Narodzenia. Zobacz także, ile wcześniej możesz ugotować potrawy świąteczne.

Sprawdź także: Przepis na smażonego karpia

Przepis na klasyczną rybę po grecku nie jest bardzo trudny w wykonaniu. Wystarczy usmażyć filety z dorsza lub innej ulubionej ryby i poddusić warzywa. Poznaj nasz sprawdzony przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Klasyczna ryba po grecku. Przepis na wyśmienitą rybę z warzy...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni