Spis treści
Ryba po grecku to popularne w Polsce danie, które nie jest jednak typowo greckim przysmakiem. Jego nazwa prawdopodobnie wzięła się od połączenia typowych dla kuchni śródziemnomorskiej składników tzn. ryby i duszonych warzyw. Potrawa idealnie nadaje się na świąteczny stół. Zachęcamy także do wypróbowania przepisu na paprykarz ze szczupakiem, który łączy w sobie smak ryby, pomidorów i papryki.
Proponuję doprawić warzywa nieco kwaśnym koncentratem pomidorowym, cukrem i odrobiną ostrej papryki. Takie połączenie jest wyraziste i pysznie komponuje się z delikatną rybą. Weganom proponujemy selerybę, czyli kotlety z selera podane jak ryba po grecku.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ryby po grecku
Ryba po grecku – przepis
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Porcja: na 7 kawałków ryby
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 600 g filetów z dorsza,
- ok. 500 g marchwi (6 marchewek średniej wielkości),
- ok. 200 g pietruszki (1 duża pietruszka),
- ok. 200 g selera korzeniowego (1/4 dużego selera),
- 1 por,
- ok. 300 g cebuli (2 średnie cebule),
- 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia,
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka wody,
- 1/3 ostrej papryki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Przepis na zupę rybną z dorszem i łososiem
Jak zrobić rybę po grecku?
- Przygotowanie potrawy zacznij od umycia i obrania wszystkich warzyw.
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce, na dużych, jarzynowych oczkach.
- Pora przekrój na pół i pokrój w drobne piórka.
- Cebulę przekrój na ćwiartki i również drobno posiekaj na piórka.
- Filety z dorsza umyj i dokładnie osusz. Pokrój na mniejsze porcje.
- Posyp rybę solą i pieprzem, a następnie delikatnie oprósz mąką pszenną.
- Rozgrzej olej na patelni i usmaż rybę na złoty kolor z obu stron.
- Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i por i chwilę podsmaż.
- Dodaj pozostałe warzywa, podsmaż pół minuty i wlej pół szklanki wody.
- Dopraw warzywa solą, pieprzem, musztardą, ostrą papryką i cukrem, a później podduś ok. pół godziny do miękkości.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i pozostałą część wody (pół szklanki), podduś 10 minut.
- Przełóż rybę na półmisek i przykryj jeszcze ciepłymi warzywami.
Ryba po grecku to najczęściej jedna z 12 tradycyjnych dań wigilijnych. Możesz przygotować ją dwa dni przed świętami Bożego Narodzenia. Zobacz także, ile wcześniej możesz ugotować potrawy świąteczne.
Sprawdź także: Przepis na smażonego karpia
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?