Zapomnij o nudnych przekąskach. Czas na kiszone rzodkiewki! Idealnie chrupiące i pełne smaku. Zwykła kanapka stanie się rarytasem

Pyszne, zdrowe i chrupiące kiszone rzodkiewki to doskonały dodatek do wielu potraw. Zobacz na zdjęciach, jak prosto możesz je przygotować.
Pyszne, zdrowe i chrupiące kiszone rzodkiewki to doskonały dodatek do wielu potraw. Zobacz na zdjęciach, jak prosto możesz je przygotować. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na zdrowe i bardzo smaczne kiszone rzodkiewki. To idealny przysmak do dań z grilla, kanapek, sałatek, a także pomysł na wartościową przekąskę. Smakiem przypominają ogórki małosolne. Można przygotować je ekspresowo i bez problemu. Wystarczy tylko słoik, woda, przyprawy i pęczek rzodkiewek. To pyszne i bardzo proste. Zobacz, jak zrobić kiszone rzodkiewki.

W skrócie:

Kiszonki są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Proponuję prosty przepis na kiszone rzodkiewki.Są chrupiące, lekko słone, a dzięki przyprawom bardzo wyraziste w smaku. Warto dodać do nich m.in. koperek, czosnek, ziarenka gorczycy, liść laurowy i mały kawałek chrzanu. Kiszone rzodkiewki świetnie smakują same, podane do kanapek czy dań z grilla. Można dodać je także do sałatek. Moim zdaniem najlepiej smakują po 3 do 5 dniach. Czym dłużej będziemy je kisić, tym będą bardziej białe i intensywne w smaku.

Zobacz w galerii, jak przygotować zdrowe i pyszne kiszone rzodkiewki

Przepis na kiszone rzodkiewki

Czas przygotowania: 15 minut + czas na kiszenie ok. 3 do 5 dni.
Porcja na: dwa słoiki.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • dwie gałązki koperku,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • opcjonalnie mały kawałek chrzanu,

Solanka:

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Jak zrobić kiszone rzodkiewki?

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z solą. Odstaw.
  2. Rzodkiewki umyj, odetnij listki i przekrój na połówki.
  3. W czystych i wyparzonych słoikach układaj rzodkiewki na przemian z wszystkimi dodatkami i przyprawami. Na jeden słoik rzodkiewek daj 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 1 ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, 1 gałązkę koperku, kilka ziaren gorczycy i opcjonalnie mały kawałek chrzanu.
  4. Wlej lekko ciepłą wodę z solą do słoików i zakręć.
  5. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
  6. Najlepiej smakują po 3 do 5 dniach.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Pyszne, zdrowe i chrupiące kiszone rzodkiewki to doskonały dodatek do wielu potraw. Zobacz na zdjęciach, jak prosto możesz je przygotować.

Zapomnij o nudnych przekąskach. Czas na kiszone rzodkiewki! ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni