Kawa zbożowa, parówki i zupa mleczna z kożuchem. Co jedzono w przedszkolu? Wspominamy smaki dzieciństwa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dzieci w przedszkolu podczas posiłku. Zdjęcie wykonano w 1974 roku w Warszawie. W naszej galerii możecie zobaczyć posiłki gotowane dzieciom przez przedszkolne kucharki.
Dzieci w przedszkolu podczas posiłku. Zdjęcie wykonano w 1974 roku w Warszawie. W naszej galerii możecie zobaczyć posiłki gotowane dzieciom przez przedszkolne kucharki. Afa Pixx/Irena Komar/archiwum PAP
Śniadanie, obiad i podwieczorek to trzy główne posiłki podawane w przedszkolach. Miały być różnorodne, zdrowe i dostarczać wszystkich składników odżywczych potrzebnych do wzrostu dzieci. Przedstawiamy posiłki wspominane przez osoby, których dzieciństwo przypadało na koniec lat 80. i początek lat 90. XX wieku. Oto posiłki serwowane dzieciom przez przedszkolne kucharki.

W skrócie

W kalendarzu świąt nietypowych 20 września przypada Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka. Z tej okazji wspominamy jedzenie podawane w przedszkolu. Wśród nich wymieniamy te, które po dziś dzień cieszą się popularnością i można je spotkać w stołówkowym jadłospisie.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię przykładowego jedzenia podawanego w przedszkolu

Jedzenie w przedszkolu jak dawniej

W latach 80. i 90. XX wieku dzieci w przedszkolach miały zapewnione przynajmniej trzy posiłki. Wśród nich było śniadanie, dwudaniowy obiad i podwieczorek. Śniadanie w przedszkolu najczęściej wspomina się jako zestaw kanapek z wędliną, serem żółtym, parówkami i kawą zbożową. Na obiad przykładowo podawano zupę ogórkową, a na drugie kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem i surówkę z marchewki i jabłka lub marchewkę z groszkiem. Najczęściej w piątki na danie obiadowe podawano paluszki rybne z surówką z kapusty kiszonej albo porcję smażonej ryby w panierce.

W naszej galerii możecie zobaczyć przykładowe dania znane z przedszkolnych stołówek

Pan Michał z Lublina, którego czasy przedszkolne przypadają na połowę lat 90. XX, wspomina, że na deser podawano kompot z galaretki, albo cynamonowe drożdżówki z jabłkami. Przy tym zaznacza, ze najbardziej pamięta czasy „zerówki”.

Przypominam sobie, że podwieczorek nie zawsze był na słodko. Czasami była to kanapka z paprykarzem albo z pasztetem i plastrami ogórka. Jako słodki deser jedliśmy też budyń z sokiem owocowym albo grysik - wspomina.

Przedszkolne kucharki na podwieczorek przygotowywały owoce i herbatę lub ciasto drożdżowe z kruszonką i kakao. W ramach deseru podawano także ryż z jabłkami i kisiel ze startym jabłkiem i biszkoptem. Prawdziwym rarytasem była zupa owocowa z makaronem np.: jabłczanka lub zupa wiśniowa.

Co obecnie jedzą w przedszkolach?

Współcześnie posiłki przedszkolne regulowane są przez przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w placówkach szkolnych i przedszkolnych zamieszczonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku. Jakość jedzenia w przedszkolach sprawdzają Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, w których obrębie znajduje się przedszkole. Dzięki temu można mieć pewność, że dzieci dostaną odpowiednie dania pod względem wartości odżywczych. Wśród zaleceń dietetycznych jadłospisu dzieci znajdują się między innymi:

  • Podawanie większej ilości owoców i warzyw w postaci surówek, sałatek lub w całości w każdym posiłku.
  • Zwiększenie ilości pełnoziarnistych produktów zbożowych, z wyłączeniem produktów głęboko mrożonych,
  • Wskazanie, aby co najmniej raz w tygodniu była podawana ryba,
  • Napoje przygotowywane na miejscu mają zawierać nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;
  • Podawanie mleka i napojów roślinnych zastępujących mleko.

W rozporządzeniu podkreśla się, że składniki posiłków mają być naturalne, bez konserwantów i przygotowane bez koncentratów spożywczych, z wyłączeniem pozyskiwanych z naturalnych składników.

Źródło:

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01)
Dzieci w przedszkolu podczas posiłku. Zdjęcie wykonano w 1974 roku w Warszawie. W naszej galerii możecie zobaczyć posiłki gotowane dzieciom przez przedszkolne kucharki.

Kawa zbożowa, parówki i zupa mleczna z kożuchem. Co jedzono ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!