W skrócie:
Kasza manna jest bardzo smaczna i uniwersalna. Można przygotować z niej pyszny krem do ciasta, placuszki czy ugotować i podać na śniadanie. Mam dla ciebie prosty do przygotowania przepis na kaszę manną na mleku z wanilią, migdałami i owocami. Takie danie zrobisz w jedyne 5 minut.
By kasza nie miała grudek wsyp ją do zimnego mleka i dopiero gotuj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Możesz użyć mleka półtłustego lub sięgnąć po mleko roślinne np. migdałowe czy kokosowe.
Przepis na kaszę manną na mleku
czas przygotowania: ok. 5 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 i pół łyżki kaszy manny,
- 2 łyżeczki miodu lub cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
dodatki:
- 1 łyżka posiekanych orzechów lub płatków migdałowych,
- świeże lub mrożone owoce,
- 1 łyżeczka dżemu lub konfitury.
Jak zrobić kaszę manną na mleku?
- Do garnka wlej mleko i dodaj kaszę manną.
- Postaw garnek na małym ogniu i cały czas mieszając gotuj ok. trzy minuty.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj wanilię oraz cukier lub miód. Wymieszaj.
- Przelej kaszkę do miseczki i udekoruj dżemem, owocami i płatkami migdałowymi.
Sprawdź także: Co zrobić z kaszą manną? Oto 5 sposobów na użycie popularnej kaszki manny w kuchni. Tym deserom trudno się oprzeć
Kasza manna na mleku. Przepis na pyszne śniadanie dla całej ...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Kulinaria
